Hlavní obsah

Bláznivou etapu Tour na šotolině ovládl z úniku Francouz Turgis! Útočil i Pogačar

Aktualizováno

Francie slaví už třetí vítězství v letošním ročníku Tour de France! Poprvé však na vlastní půdě, na triumfy Romaina Bardeta a Kévina Vauquelina ještě z italského startu navázal v 9. etapě Anthony Turgis. Třicetiletý závodník zajistil výhru pro domácí stáj TotalEnergies po dlouhých sedmi letech a vyjel si největší úspěch kariéry. Bojovalo se i mezi jezdci na celkové pořadí, nastupovali Remco Evenepoel i držitel žlutého trikotu Tadej Pogačar, největší favorité však nakonec dojeli pohromadě.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Anthony Turgis se raduje z vítězství v 9. etapě Tour de France.

Článek

Nedělní etapa naháněla strach spoustě týmů už dlouho dopředu. Poprvé se totiž organizátoři rozhodli do programu Tour zařadit šotolinu, na závodníky si přichystali hned čtrnáct nepříjemných úseků na nezpevněném terénu.

Už ten druhý nadělil jezdcům velké problémy. Například Primož Roglič ztratil kontakt s konkurenty, někteří cyklisté museli v prudkém stoupání dokonce sesednout z kola a tlačit ho. V následném sektoru pak postihl defekt obhájce prvenství Jonase Vingegaarda, který však okamžitě dostal kolo od týmového parťáka Jana Tratnika, na němž dojel 100 kilometrů až do cíle.

Na nejtěžším, pátém sektoru si přichystal útok druhý muž celkového pořadí Evenepoel, ke kterému se posléze docvakli i Vingegaard s Pogačarem. Trojice hvězd se dotáhla i do desetičlenného úniku, nakonec se však rozhodli ve snaze nepokračovat a zařadili se zpět do hlavní skupiny, což mrzelo zejména Evenepoela, jenž zklamaně kroutil hlavou. „Je trochu škoda, že se mnou nejeli. Mohli jsme najet několik minut. Ale je to jejich taktika, s tím se nedá nic dělat,“ poznamenal 24letý Belgičan.

Z pelotonu poté několikrát útočil i Slovinec Pogačar, Vingegaard s pomocí stájových kolegů ale jeho pokusy zlikvidoval. Právě na práci Dánova týmu Visma-Lease i Bike si po etapě Pogačar také trochu postěžoval. „Visma se soustředí pouze na mě a podceňuje ostatní. Myslím, že mě mohli v útoku podpořit a s Evenepoelem i Vingegaardem jsme mohli najet nějaký čas na ostatní. Upevnili bychom si pódium, ale Visma opravdu klade důraz jen na mě,“ mínil lídr závodu.

O etapové prvenství se nakonec porvalo osm jezdců, kteří zbyli z celodenního úniku. Jedenáct kilometrů před cílem ujel Belgičan Jasper Stuyven. Vypracoval si desetivteřinový náskok, který však soupeři kilometr před finišem zlikvidovali.

A šlo se do hromadného spurtu. Nejvíc sil měl Anthony Turgis, jenž rozhodně nepatřil k největším favoritům, ale dokázal zdolat druhého Toma Pidcocka i třetího Dereka Geeho. „Když odjel Jasper, bylo těžké zůstat trpělivý a odolávat dalším útokům. Ale já si na sprint věřil. Je neuvěřitelné, že jsem to fakt dokázal. Nepopsatelný pocit,“ radoval se 30letý Francouz.

Pro TotalEnergies zajistil první vítězství po sedmi letech, kdy slavil Lilian Calmejane. „Obrovský úspěch, ovládnout takhle tvrdou etapu. Museli jsme neustále držet šílené tempo,“ líčil šťastný Turgis.

V pondělí je na programu první volný den, v úterý cyklisty čeká rovinatá etapa, v níž pravděpodobně dostanou šanci sprinteři.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa: Troyes - Troyes (199 km):

1. Turgis (Fr./TotalEnergies) 4:19:43

2. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers)

3. Gee (Kan./Israel-Premier Tech)

4. Aranburu (Šp./Movistar)

5. Healy (Ir./EF Education-EasyPost)

6. Lucenko (Kaz./Astana-Qazaqstan Team) všichni stejný čas

…139. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -11:42.

Průběžné pořadí:

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 35:42:42

2. Evenepoel (Belg./Soudal- Quick Step) -33

3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:15

4. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:36

5. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -2:16

6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -2:17

…123. Hirt -1:24:25.

Související témata: