Hlavní obsah

Bitva favoritů v časovce! Premiérový triumf na Tour slaví Evenepoel, obhájce ztratil

Aktualizováno

První časovka 111. ročníku Tour de France nabídla skvělé drama. Svou první výhru při premiéře na Staré dámě slaví mistr světa v časovce Remco Evenepoel. „Měl jsem opravdu dobrý den, užíval jsem si to. A získat z toho vítězství je úžasné,“ radoval se 24letý Belgičan, který na držitele žlutého trikotu Tadeje Pogačara najel 12 vteřin. Třetí s mankem 34 sekund skončil Primož Roglič, o tři vteřiny více ztratil obhájce prvenství Jonas Vingegaard.

Foto: Profimedia.cz

Belgický cyklista Remco Evenepoel opanoval první časovku letošní Tour de France

Článek

Laťku pro nejlepší jezdce v průběžném pořadí nejprve nasadili na 25 kilometrů dlouhé zvlněné trase elitní časovkáři. Nečekaně vyhořel Belgičan Wout van Aert, který dojel až na 24. pozici, zadařilo se jeho krajanovi Victoru Campenaertsovi, který se dlouho hřál v křesle pro lídra.

Z něj ho nejprve sesadil Primož Roglič, ovšem už v tu chvíli bylo jasné, že se přes něj přeřítí jiní favorité. Nedokázal to však Dán Vingegaard, který na druhém mezičase držel pátnáctivteřinový náskok na Slovince, ovšem v závěrečném sjezdu hodně ztratil a finišoval tři vteřiny za Rogličem.

O prvenství si to tak rozdala vedoucí dvojice celkového pořadí. Evenepoel už od prvních metrů najížděl na Pogačara drobné vteřiny. Na druhém mezičase to bylo deset sekund, ovšem v následném sjezdu začal dvojnásobný vítěz Tour mírně stahovat.

Pro týmového parťáka Jana Hirta ze Soudalu Quick-Step nastal kritický moment dva a půl kilometru před cílem. Z ničeho nic totiž začal signalizovat technické problémy. „Myslel jsem si, že mám defekt,“ připustil Evenepoel.

Na kole však lehce poskočil a pokračoval dál. „Po chvilce mi došlo, že je teda snad všechno v pohodě. Možná někdo hodil sklo na asfalt nebo bouchal do plotu. Znělo to podobně jako defekt, nevím,“ líčil.

Závěrečné metry ovšem zvládl bravurně a Pogačara nechal za svými zády. „Musel jsem jet na limitu, protože jsem věděl, že je Tadej těsně za mnou. A povedlo se to!“ radoval se držitel bílého dresu pro nejlepšího mladého jezdce, který tímto triumfem zkompletoval sbírku etapových prvenství na všech Grand Tour.

Manko na žlutý trikot navíc stáhl na 33 sekund, třetí Vingegaard ztrácí už minutu a čtvrt. „Na odstupy v celkovém pořadí jsme zatím nepřemýšleli, hlavně jsem chtěl vyhrát etapu,“ poznamenal Evenepoel, jenž si však moc nevěří, že by mohl v horách stíhat slovinského lídra. „Tadej je asi nedosažitelný, jiná liga. Ale je to cyklistika, nikdo neví, co se může stát. Já věřím, že se budu ještě zlepšovat, a chci skončit na pódiu,“ uzavřel Belgičan.

Jediný český zástupce Hirt časovku zajel v poklidném tempu a skončil na 127. místě s mankem přes čtyři a půl minuty.

Cyklistický etapový závod Tour de France – 7. etapa: individuální časovka (25 km):
1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) 28:52
2. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) -12
3. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -34
4. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -37
5. Campenaerts (Belg./Lotto-Dstny)
6. Vauquelin (Fr./Arkéa-B&B Hotels) oba -52
...127. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -4:34
Průběžné pořadí:
1. Pogačar 27:16:23
2. Evenepoel -33
3. Vingegaard -1:15
4. Roglič -1:36
5. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -2:16
6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -2:17
...101. HIRT -1:05:43.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.