Hlavní obsah

Armstrong se ostře pustil do Pogačara: Udělal největší chybu v kariéře

Aktualizováno

Že je Tadej Pogačar nejlepším cyklistou letošního 111. ročníku Tour de France, o tom není pochyb. Slovinský fenomén si svým agresivním stylem získal mnoho fanoušků. Až příliš časté nástupy a útoky ale nechápou třeba někteří bývalí závodníci. Po páteční 19. etapě se do držitele žlutého trikotu pustil proslulý Lance Armstrong. „Myslím si, že Tadej právě udělal největší chybu ve své sportovní kariéře,“ tvrdí ve svém podcastu The Move.

Sestřih 19. etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Bývalému americkému cyklistovi, kterému bylo všech sedm celkových triumfů na Tour de France odebráno kvůli dopingu, vadil Pogačarův brzký nástup 8,5 kilometru před koncem cílového stoupání v lyžařském středisku Isola 2000. Slovinec tím totiž nejen získal náskok na nejbližší pronásledovatele, ale vydal se i vstříc dalšímu etapovému vítězství.

V čele v tu chvíli šlapal Armstrongův krajan Matteo Jorgenson. „Zaútočit takhle daleko před cílem, aby sebral Jorgensonovi etapové vítězství, není pěkné. Určitě jednou z možností mohlo být, že Jorgensona dojede a pak ho nechá vyhrát. Byl jsem mnohokrát v podobných situacích,“ líčil 52letý bývalý cyklista.

Připustil, že během své kariéry by jednal podobně jako Pogačar. „Dřív jsem si taky říkal, že to je přece závod. Startovní čára, cíl, všichni máme stejné podmínky, tak proč nevyhrát etapu. Ale názor jsem změnil. Cyklistika je úplně jiný sport než všechny ostatní. Nejde totiž jen o závod, je to politická kampaň,“ mínil Armstrong.

„Lidi si budou říkat, jak se opovažuju tohle říct. Ale myslím si, že Tadej právě udělal největší chybu ve své sportovní kariéře. Neměl dát možnost lidem ho nesnášet nebo zpochybňovat. Zbytečně si vytvořil další nepřátele,“ poznamenal Američan, jenž se přiznal k dopingu v roce 2013. „Musím zdůraznit, že jsem Tadejův fanoušek. Chci pro něj to nejlepší. A jen jsem si sám pro sebe říkal, ať tohle nedělá,“ vysvětloval.

Pogačarově jednání nerozuměl ani jeden z hostů podcastu George Hincapie, další bývalý americký cyklista, který se opřel do Slovincova týmu UAE Emirates. „Nechápu, proč jedou takové tempo, aby se drželi tak blízko za únikem. Podle mě už je to trochu chamtivost, vždyť nepotřebují další etapová vítězství. Nerozumím tomu,“ čílil se.

Bylo mu hodně líto, že Jorgenson pro Spojené státy nevybojoval etapový triumf. Vždyť americká cyklistika za posledních třináct let slavila na Tour jediné vítězství před třemi roky díky Seppu Kussovi. „Už jsme si mysleli, že je hotovo a Matteo bude mít výhru v královské etapě. Je to černý den pro americkou cyklistiku,“ tvrdil Hincapie.

Držitel žlutého trikotu vzbudil rozruch už svým nástupem ve středeční 17. etapě. V cíli pak sám říkal, že vlastně neví, proč zaútočil. „Byl to hloupý instinkt,“ tušil. S pochopením se nesetkal ani u dalšího bývalého závodníka Toma Dumoulina. „Útočí jenom proto, aby naštval Jonase Vingegaarda,“ mínil nizozemský šampion Gira a vítěz tří etap na Tour.

„Je arogantní? Má to trochu společné s arogancí. Pogačar zjevně nemůže akceptovat fakt, že s Vingegaardem dva roky po sobě prohrál. Teď je ve vedení a může mu konečně ublížit,“ říkal Dumoulin během vysílání nizozemské televize NOS.

Související témata:
Lance Armstrong