Hlavní obsah

Totální zkrat. Frustrovaný šampion dupnul soupeři na kolo, přišla diskvalifikace

Stačil jeden závod nové cyklokrosové sezony a na trati už to pořádně jiskřilo. V sobotu v belgickém Beringenu předvedl nevídaný zkrat domácí šampion Eli Iserbyt. Vítěz Světového poháru z minulé sezony se po střetu s nizozemským cyklistou Ryanem Kampem neudržel a soupeři vší silou dupnul na kolo. Diskvalifikace byla jediným možným řešením.

Foto: Profimedia.cz

Eli Iserbyt při cyklistickém závodě v belgickém Beringenu

Článek

Jeden z největších favoritů se v průběhu závodu snažil probít na čelní pozice. K předjetí Kampa si vybral krátký sjezd po pravotočivé zatáčce. Oba jezdci se během manévru dostali do kontaktu, Iserbyt spadl do postranní bariéry, karambol zastavil i Nizozemce.

S největší pravděpodobností to byl normální závodní incident, na vině nebyl zásadním způsobem ani jeden z cyklistů. Přesto se do sebe oba konkurenti pustili. Nejprve slovně. „Nebudu opakovat, co mi řekl, ale bylo to dost hnusné,“ komentoval Iserbyt.

Na to konto pak nejprve stoupl na soupeřův bicykl a poté na něj vší silou dupnul, čímž ho poškodil. „Nemusel mě natlačit do strany, ale je pravda, že taková reakce ode mě nebyla nutná,“ prohlásil krátce po závodě pro belgický server Sporza.

Později se ještě rozpovídal pro další tamní web Het Laatste Nieuws. „Můj čin byl hlavně reakcí na věci, které řekl. Byl jsem frustrovaný z tlaku i pádu. Navíc jsem docela tvrdě dopadl bradou na tyč, což mě zanechalo v pološoku. Útočil jsem na vítězství a nečekal jsem karambol v takové zatáčce. Z toho pramenila ta frustrace,“ vysvětloval 26letý Belgičan.

Okamžitě po incidentu však musel tušit, že má po závodě. O kolo později ho zastavili komisaři závodu a sdělili mu, že je diskvalifikován. Iserbyt se poté na sociálních sítích omluvil. „Chápu, že mě rozhodčí diskvalifikovali. Mé činy po těžkém pádu byly učiněny ve vzteku a do tohoto sportu nepatří. Za to se chci všem zúčastněným omluvit. Nyní se soustředím na pozitivní věci a budu se těšit na další závody!“ uvedl.

Kamp nakonec finišoval na 22. pozici. Také on se k situaci vyjádřil, zvolil však spíše diplomatické mlžení. „Nejchytřejší je neříkat nic, mohly by z toho vyplynout ještě horší věci. Srazili jsme se v zatáčce, byl tam kontakt, ale to je součást cyklokrosu. Víc to komentovat nebudu,“ prohlásil o tři roky mladší Nizozemec. Závod, kde měli jasnou početní převahu domácí Belgičané, ovládl jeho krajan Lars van der Haar.

Hlavní cyklokrosová sezona, tedy závody Světového poháru, startují prvním kolem na konci listopadu opět v Belgii. Mezi dvanácti dějišti prestižního seriálu tentokrát chybí česká zastávka v Táboře, hned polovina závodů se pojede v Belgii.

Související témata: