Hlavní obsah

Tohle není závodění, rozčiluje se cyklista Vacek po marném boji o medaili

Favorizovaný obhájce titulu Mathias Vacek zůstal po dnešním závodě s hromadným startem na mistrovství republiky v silniční cyklistice v Jevíčku hodně zklamaný. Přestože odevzdal na více než dvousetkilometrové trati maximum, nedosáhl na medaili a dojel pátý. V rozhovoru s ČTK přiznal, že ho štval styl závodění jeho soupeřů.

Foto: Profimedia.cz

Mathias Vacek na MČR v Jevíčku během závodu v časovce.

Článek

Pro závodníka worldtourové stáje Lidl-Trek to byl hodně těžký den. Vacek věděl, že má formu, což potvrdil drtivým triumfem ve čtvrteční časovce. Jenže v silničním závodě čelil obrovské přesile. Dvě nejlepší domácí stáje Elkov-Kasper a ATT Investments měly na startu po jedenácti závodnících, zatímco on mohl doufat snad jen v pomoc bratra Karla. Jak se ukázalo, byl to boj s větrnými mlýny.

„Jsem zklamaný, za mě není tohle závodění, ale hákování celý závod. Možná by se některé týmy měly zamyslet. Chápu, že jim jde o hodně, ale tohle není závodění. Když si za sebou táhnu deset lidí a nikdo ani nevystřídá… Jediný, kdo mě střídal, byl Pavel Bittner. A Martin Svrček,“ uvedl Vacek.

Jeho maximální snaha zlikvidovat náskok skupinky uprchlíků vyšla i proto vniveč. „Co s tím mám dělat? Nechali jsme jim sedm minut, všichni se pak koukají po mně a po bráchovi. Kdybych neměl takové nohy, jaké momentálně mám, tak to nesjedu ani na tu minutu, jak se mi to nakonec podařilo,“ řekl Vacek, jenž na vítězného Tomáše Přidala ze stáje Elkov-Kasper ztratil v cíli minutu a 13 sekund.

„Poslední dvě kola jsem jel vlastně jenom já sám, párkrát prostřídal Martin (Svrček). Snažil jsem se to oškubat, zůstal jsem s dvěma Slováky, (Lukáš) Kubiš nestřídal ani jednou. Dopadlo to, jak dopadlo. Výkonnost jsem měl dobrou, ale tohle závodění mě nebavilo,“ přiznal poté, co strávil dlouhé minuty v karavanu a spolu s bratrem Karlem vstřebával zklamání.

Naštvaný byl i přesto, že podobný průběh musel očekávat. Soupeři vědí, jakou formu v posledních týdnech má. Ne nadarmo patří právě dvaadvacetileté vycházející hvězdě místo v nominaci na olympijské hry v Paříži.

„Čekal jsem to. Ale stejně – jsme tu na závodech. Alespoň z nějakého respektu si myslím, že by někdo měl pomoct. Proč mi všichni chtějí jet jenom v háku a koukat na mě? Je to k zamyšlení.“ Co s tím do budoucna? „S tím se asi nedá nic dělat. Už se těším na další závody s týmem a na olympiádu, kde bude to závodění úplně jiné,“ prohlásil Vacek.

Jistotu nominace na sportovní svátek planety má od soboty. „Jsem rád, že mi to oznámili už včera a nemělo to dneska nějaký vliv… To bych se šel asi někam zakopat,“ uvedl s hořkým úsměvem.

„Jsem každopádně rád, že tam pojedu. Je vidět, jak závodím ve světě. Věřím, že je to zasloužené, že tam pojedu já. Připravím se na to. Dám si před tím tvrdou přípravu, která už bude rovnou i na Vueltu. Na olympiádě do toho dám všechno. Věřím, že je to trať pro mě, chci se tam ukázat,“ řekl Vacek.

Související témata: