Hlavní obsah

Výborný výkon Vacka, přežil kopce a bere čtvrté místo! Triumf na Vueltě slaví Groves

Aktualizováno

Celkem nečekané rozuzlení měla 14. etapa španělské Vuelty. Místo úspěšného úniku nebo boje o červený trikot si to totiž o vítězství překvapivě rozdali elitní sprinteři. Ti dokázali přežít táhlé stoupání elitní kategorie, v závěrečném sjezdu si dobrou pozici pro spurt připravili i čeští mladíci Pavel Bittner s Mathiasem Vackem. Druhý jmenovaný se vyšvihl na pěkné čtvrté místo, radoval se ovšem Australan Kaden Groves. Jeho krajan Ben O'Connor dál drží průběžné vedení.

Sestřih 14. etapy VueltyVideo: sntv

Článek

Zatímco v předchozích pěti etapách vždy zvítězili cyklisté z úniku, tentokrát byli uprchlíci pohlceni v posledním táhlém, ovšem ne příliš prudkém kopci Puerto de Leitariegos. Do cíle už zbýval jen finální sjezd, v němž musel řešit defekt druhý muž celkového pořadí Primož Roglič.

Slovinec musel měnit kolo s týmovým kolegou Martínezem, načež ztrácel asi půlminutu. Ale díky práci parťáků se v klidu dotáhl do pelotonu. V něm se drželi čeští mladíci i další sprinteři. „Vůbec jsem nečekal, že by se mohlo jít do sprintu. Ale v kopci nikdo neútočil, takže se jelo ve zvladatelném tempu,“ líčil Groves.

Právě největší favorité v hromadném dojezdu si to rozdali o vítězství. Držitel zeleného trikotu Wout van Aert, jenž si během etapy pojistil i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře, se protáhl středem, ale Belgičan na hlavního konkurenta tentokrát nestačil. Ruce nad hlavu tak zvedal Groves, jenž slaví druhý triumf na letošní Vueltě. „Je to paráda. Tým odvedl fantastickou práci,“ oceňoval 25letý Australan kolegy, kteří mu spurt skvěle nachystali.

Dobrou pozici měl v závěru i 21letý Bittner, který však zřejmě ve stoupání nechal příliš mnoho sil. Už jen svěsil nohy a dojel až na 38. místě. Naopak Vacek zvládl kopec s přehledem a porval se o výborné umístění. Na elitní trojku, kterou uzavřel další Australan Strong, sice neměl, ale výsledkem je skvělá čtvrtá pozice. Dvaadvacetiletý berounský rodák tak při své premiéře na Grand Tour navázal na dvě druhá místa.

V boji o červený trikot byl tentokrát klid. To se ovšem určitě změní v neděli. O'Connor bude hájit náskok minuty a 21 sekund před Rogličem v obrovsky náročné horské etapě, která finišuje 19kilometrovým stoupáním na Cuitu Negru, v jehož závěru se nacházejí až 24procentní úseky. V pondělí pak cyklisté dostanou poslední volný den.

Cyklistický etapový závod Vuelta – 14. etapa (Villafranca del Bierzo – Villablino, 200,5 km):
1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 4:21:34
2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike)
3. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech)
4. M. VACEK (ČR/Lidl-Trek)
5. Miquel (Šp./Kern Pharma)
6. Baroncini (It./UAE Team Emirates)
...
38. BITTNER (ČR/dsm-firmenich PostNL) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 56:31:49
2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -1:21
3. Mas (Šp./Movistar) -3:01
4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -3:13
5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -3:20
6. Carlos Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:12
...
63. M. VACEK -1:31:22
125. BITTNER -2:34:51
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články