Hlavní obsah

Spory a vyřazení z nominace. Útěk britské hvězdy se přesto (zatím) nekoná

Na obou stranách vládne celkem výrazná nespokojenost. Přesto se cesty britského cyklisty Toma Pidcocka a movité stáje Ineos zřejmě nerozdělí. Navzdory platnému kontraktu až do roku 2027 byl dvojnásobný olympijský šampion na horských kolech blízko k odchodu, ten se však zatím neuskuteční. Pidcock a trápící se tým tak budou muset opět najít společnou řeč.

Foto: Profimedia.cz

Britský cyklista Tom Pidcock

Článek

Po průlomovém roce 2022, kdy rodák z Leedsu ovládl slavnou etapu Tour de France na Alpe-d’Huez, představitelé Ineosu věřili, že se z Pidcocka stane elitní jezdec na celkové pořadí. K tomu 25letý jezdec minimálně zatím nedospěl. I tak letos obhájil olympijské zlato v závodě horských kol a ani na silnici rozhodně nezajížděl špatné výsledky.

Vítězství na klasice Amstel Gold Race, čtvrtá pozice na Strade Bianche, druhá na další z italských klasik Giro dell’Emilia, druhé místo bral i v 9. etapě Tour, než ho ze závodu vyřadil pozitivní test na covid.

V závěru sezony znovu Pidcock začal nabírat formu, ovšem až skandálně ho tým vyškrtl ze závěrečné klasiky v Lombardii. Navíc bez jeho vědomí. „Zrovna když se po turbulentním období věci začínaly lepšit, byl jsem vyškrtnut ze sestavy. Jsem ve skvělé formě a opravdu jsem se na závod těšil! Holt posezonní volno začíná dřív,“ vyťukal na svůj Instagram.

A že vztah mezi britským cyklistou a britskou stájí má k ideálu daleko, potvrdil i Pidockův zkušený parťák Geraint Thomas. „Samozřejmě je to pitomá situace. Tom není spokojený, tým není spokojený. Jak se dostali do takového bodu? Netuším. Ale nemyslím si, že by tomu lidé kolem Toma pomáhali,“ prohlásil Thomas pro Eurosport bez dalších podrobností.

Fanoušci i cyklističtí experti tak měli jasno. Pidcock v Ineosu pro další ročník nezůstane a vyškrtnutí z Lombardie je pravděpodobně pomsta za to, že z týmu odchází. Jenže o necelé dva týdny později se zdá být všechno jinak.

O služby talentovaného Brita se sice zajímal například nizozemský gigant Visma-Lease a Bike, ale nejžhavějším adeptem byla překvapivě druhodivizní stáj Q36.5. Tu totiž sponzoruje miliardář Ivan Glasenberg, majitel značky kol Pinarello, kterou Pidcock využívá pro závody bikerů.

Ovšem z přestupu nakonec pravděpodobně sešlo. „Zůstává v Ineosu,“ napsal renomovaný web Cyclingnews. Pidcock a Ineos tak budou muset zažehnout spory a vyladit vše ke vzájemné spokojenosti, což bude tvrdý oříšek. Jezdec potřebuje od zaměstnavatele důvěru a prostor ve velkých závodech, stáj od cyklisty zase kýžené výsledky.

Britský tým, který ještě pod názvem stáj dominoval s Chrisem Froomem, Bradley Wigginsem, Eganem Bernalem nebo Thomasem dominoval pelotonu, totiž zažívá poslední roky pořádný ústup ze slávy.

Navzdory tomu, že se stále může pyšnit jedním z nejvyšších rozpočtů, letos nasbíral pouhých čtrnáct vítězství, v čemž se umístil až na dvanácté příčce. A příliš okolností nenasvědčuje tomu, že by příští rok měl přijít výrazný zlom a návrat zpátky na výsluní.

Související témata:
Ineos Grenadier