Hlavní obsah

Spor o cyklistický talent. Přestoupil do elitního týmu, ale Bora protestuje: Je náš!

Ani v zimě není ve světe silniční cyklistiky klid. Vodu rozvířil přestup 20letého talentovaného Belgičana Ciana Uijtdebroekse do nejlepšího týmu světa Jumbo-Visma, což v sobotu oznámila nizozemská skvadra na svých sociálních sítích. Jenže bývalý zaměstnavatel se nehodlá skvělého vrchaře vzdát. Německá stáj Bora-hansgrohe tvrdí, že Uijtdebroeks má stále platnou smlouvu s ní.

Foto: Profimedia.cz

Belgický cyklistický talent Cian Uijtdebroeks

Článek

Mladý belgický cyklista zazářil letos osmým místem v celkovém pořadí Vuelty. Už loni vyhrál na desetidenním závodě Tour de l'Avenir. A tak není divu, že je o něj v profesionálním pelotonu obrovský zájem.

Poslední dva roky Uijtdebroeks hájil barvy Bory, kde však v závěru roku údajně nebyl úplně spokojen. Když navíc německý tým oznámil příchod slovinské hvězdy Primože Rogliče, prostor pro Belgičana na velkých závodech by se značně smrskl.

Přestup do Jumbo-Visma, od příští sezony už pod názvem Visma-Lease a Bike, tak dává smysl. „Ciana sledujeme od juniorského věku. Když se 1. prosince naskytla příležitost ho podepsat, neváhali jsme ani chvíli. Extrémně touží po rozvoji ve všech oblastech. Jsme rádi, že si vybral nás a náš přístup. V nadcházejících letech se zaměříme na jeho růst. Je pro náš tým perfektní,“ pochvaloval si sportovní ředitel Merijn Zeeman.

K přestupu se vyjádřil i sám jezdec. „Jsem velmi spokojený, že budu jezdit za Visma-Lease a Bike. Je pro mě čest se učit od cyklistů jako Jonas Vingegaard, Wout van Aert nebo Sepp Kuss,“ oceňoval Belgičan, který podepsal kontrakt až do roku 2027.

Jenže Uijtdebroeksův přesun ještě není definitivní. Bora ho totiž důrazně popírá. „Cian je a zůstane součástí týmu i v nadcházející sezoně. Je s námi smluvně vázán do 31. prosince 2024,“ uvedl tým v prohlášení na sociální síti X.

S tím však agentura A&J All Sports, která Belgičana zastupuje, nesouhlasí. „Smlouva mezi Uijtdebroeksem a Bora-hansgrohe byla ukončena 1. prosince 2023,“ tvrdí agentura. Celý spor tak dojde až k soudu. „Soudní řízení již bylo zahájeno, čehož si je vědoma i Mezinárodní cyklistická unie UCI. Cian si je jistý úspěšným výsledkem probíhajícího řízení, ale prozatím se zdrží dalších komentářů,“ stojí v prohlášení, které jezdec sdílel na svém Instagramu.

Související témata: