Hlavní obsah

Souboj o český dres i letenku do Paříže. V Jevíčku startuje cyklistické mistrovství republiky

Od čtvrtka do neděle se v Jevíčku koná mistrovství republiky v silniční cyklistice. V hlavním závodě mužů bude vítězství obhajovat Mathias Vacek, jenž bude opět největším favoritem a měl by stvrdit svou nominaci na olympijské hry v Paříži. To mezi ženami je situace výrazně otevřenější.

Foto: Jan Brychta/Český svaz cyklistiky

Mistrovství republiky v silniční cyklistice startuje v Jevíčku ve čtvrtek (archivní foto).

Článek

Program šampionátu, na kterém se znovu ukáží nejlepší čeští i slovenští cyklisté, otevřou ve čtvrtek časovky. Prvenství obhajuje Jakub Otruba z ATT Investments. „Očekávám výhru, to je jasné,“ usmál se šéftrenér týmu Michal Bednář. Muži pojedou celkem tři okruhy o celkové délce 46,5 kilometru, ženy mají na programu o jeden okruh méně, tedy celkem 31 kilometrů.

V sobotu se představí ženy, ale i juniorky a junioři v závodě s hromadným startem. Republikový šampionát je velmi důležitým nominačním kritériem pro blížící se olympiádu a rozhodne o místence mezi ženami. „V úvahu přicházejí hlavně Kristýna Burlová, Tereza Neumanová a Julia Kopecky a ve hře je ještě Nikola Nosková,“ vysvětloval reprezentační trenér českých silničářů Petr Kaltofen.

Muži pojedou svůj hlavní závod o zisk dresu s českou trikolórou v neděli. Největší favorit obhájce Mathias Vacek by měl stvrdit svou nominaci do Paříže, kde mají Češi jedinou místenku. „Zaujal mě rozhodně nejvíce, například svým výkonem Kolem Belgie,“ připomněl Kaltofen druhé místo 22letého jezdce týmu Lidl-Trek z minulého týdne.

Od hlavních závodů si každopádně slibuje zajímavou bitvu. „V obou kategoriích čekám velké souboje těch nejlepších závodníků. Trať se profilově nezdá tak těžká, ale rozhodně není jednoduchá. Předpokládám nějaký únik čtyř, šesti jezdců a pak bude záležet na tom, jak to komu bude vyhovovat,“ mínil Kaltofen.

Program MČR v silniční cyklistice v Jevíčku:
Čtvrtek 20. 6.:
9:00 časovka žen, juniorů a juniorek
14:45 časovka mužů
Sobota 22. 6.:
10:00 hromadný závod žen a juniorek
14:45 hromadný závod juniorů
Neděle 23. 6.:
10:30 hromadný závod mužů
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.