Hlavní obsah

Šokující vítěz na Vueltě věnoval triumf zesnulému prezidentovi. Roglič tentokrát neútočil

Aktualizováno

Španělská cyklistika se dočkala prvního letošního vítězství na domácí Vueltě. A jméno Pabla Castrilla by si před startem tipl asi málokdo. Třiadvacetiletý jezdec druhodivizního týmu Equipo Kern Pharma zaskočil soupeře z desetičlenného úniku a dojel si pro první profesionální vítězství v kariéře. „Neskutečné, pořád tomu nemůžu uvěřit,“ radoval se. Mezi favority na celkové pořadí byl tentokrát klid, červený trikot tak dál drží Australan Ben O’Connor před Slovincem Primožem Rogličem.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Castrillo si dojel pro překvapivý triumf.

Článek

Domácí skvadra se dostala na poslední Grand Tour sezony jen díky divoké kartě. A španělská stáj už při své druhé účasti na Vueltě slaví premiérový triumf zásluhou Pabla Castrilla. Symbolicky zrovna v den, kdy v 71 letech zemřel Manolo Azcona, bývalý prezident týmu, kterému byla před startem etapy věnována minuta ticha. A v cíli pochopitelně i nečekané vítězství.

Castrillo, o kterého se zajímá i hvězdný tým Ineos Grenadiers, zvládl skvěle už začátek etapy. Znovu se totiž dlouho bojovalo o únik. Několik pokusů selhalo, před peloton se však nakonec dostala desetičlenná skupina, která si vytvořila výrazný náskok.

Součástí byli tak skvělí vrchaři jako Marc Soler s Carlosem Veronou, tedy další domácí zástupci, nebo ekvádorský šampion Jhonatan Narváez či Brit Max Poole. Castrilla by asi nefavorizoval skoro nikdo, navíc dle výrazu ve tváři na kole dost trpěl. Možná i díky tomu ho ovšem soupeři podcenili.

Dle očekávání se rozhodovalo v jediném stoupání dne, v závěrečném 15kilometrovém kopci na Estación de Montaña Manzaneda. Od začátku zkoušel nastupovat aktivní Soler, poté se utrhl i Verona, ale konkurenti dokázali útoky zlikvidovat.

Poté však sedm kilometrů před finišem nečekaně nastoupil Castrillo, na nějž nikdo nereagoval. Mladičký Španěl si vytvořil až půlminutový náskok, soupeři zaspali. Až v závěru za to vzal Poole, jenž domácího závodníka mocně stahoval, ale chybělo mu pár set metrů k výhře. Ze životního úspěchu se tak mohl radovat Castrillo.

Po horším dni si tentokrát vedoucí muž průběžného pořadí O’Connor počínal suverénně. Jeho tým Decathlon AG2R kontroloval situaci v pelotonu a v závěrečném kopci nepřišel útok od Rogliče ani dalších konkurentů. Australan tak stále vede před Slovincem o tři a čtvrt minuty.

Ani v pátek si cyklisté neodpočinou, čeká je horská etapa se čtyřmi klasifikovanými stoupáními a závěrečným prudkým výšlapem na Puerto de Ancares, kde některé úseky dosahují až 15 procent. Nejspíš se tak znovu rozjede bitva o červený trikot.

Vuelta - 12. etapa (Ourense Termal - Estación de Montaňa de Manzaneda, 137,4 km):
1. Castrillo (Šp./Kern Pharma) 3:36:12
2. Poole (Brit./dsm-firmenich PostNL) -8
3. Soler (Šp./UAE Team Emirates) -16
4. Schmid (Švýc./Jayco-AlUla) -23
5. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) -34
6. Vansevenant (Belg./Soudal-Quick Step) -40
...
81. M. VACEK (ČR/Lidl-Trek) -13:58
141. BITTNER (ČR/dsm-firmenich PostNL) -18:49
Průběžné pořadí:
1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 47:37:35
2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -3:16
3. Mas (Šp./Movistar) -3:58
4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -4:10
5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -4:40
6. Carlos Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:23
...
65. M. VACEK -1:18:35
135. BITTNER -2:16:14
Související témata: