Hlavní obsah

Slovinská demonstrace síly! Roglič slaví další výhru a smazal část ztráty na červený trikot

Aktualizováno

Pro víkend se peloton španělské Vuelty přesunul zpátky do hor. Sobotní etapa ještě nebyla tak náročná a nabídla pouze dvě hodnocená stoupání, prudký závěr v městečku Cazorla ovšem nadělil rozdíly mezi cyklisty na celkové pořadí. Největší favorit Primož Roglič demonstroval svou sílu a dojel si pro druhé letošní vítězství. Zkušený Slovinec navíc stáhl necelou minutu na červený trikot Australana Bena O’Connora. Naprosto vyhořel další z favoritů, Portugalec Joao Almeida.

Foto: Profimedia.cz

Primož Roglič ovládl 8. etapu španělské Vuelty.

Článek

V úvodu středně horské etapy znovu úřadovala Rogličova německá stáj Red Bull Bora-hansgrohe, která nechtěla pustit dopředu žádný únik. „Pracovali jsme už na začátku, abychom pospojovali peloton. Pak už jsme nechali šlapat ostatní,“ vysvětloval 34letý slovinský vrchař.

Až po 60 kilometrech se před peloton dostala osmičlenná skupina, jejíž součástí byl i Kolumbijec Harold Tejada. Ten v celkovém pořadí ztrácel na Rogliče dvě minuty, a tak peloton nepustil uprchlíky příliš daleko.

To se nakonec úniku stalo osudné. Do závěrečného krátkého, ale hodně prudkého stoupání s až 17procentními úseky najížděl s pouhým minutovým náskokem. „Vyhranou etapu jsme přitom neměli úplně v hlavě,“ připustil Roglič.

Ze skupiny hlavních favoritů brzy odpadl Joao Almeida, třetí muž průběžného pořadí. Portugalec se závěrem naprosto protrápil, ztratil téměř pět minut a vypadl z boje o pódium. Naopak držitel červeného trikotu O’Connor se statečně držel a dobře reagoval na Rogličovy útoky.

Postupem času však bylo znát, že 28letý Australan hodně trpí. Při jednom z nástupů už se zlomil a začal ztrácet vteřinu za vteřinou. „Hodně mi docházely síly, je to velká škoda. Tohle šílené vedro mě doběhlo,“ smutnil O'Connor.

A Roglič letěl směrem k cíli, držet se ho dokázal pouze Španěl Enric Mas. „Zase obrovské vedro, pro všechny to bylo hodně složité. Ale měl jsem štěstí, že jsem měl dobré nohy. Tak jsem za to vzal a zaútočil,“ líčil Slovinec.

Ve finiši ukázal, že je výbušnějším typem jezdce, domácího zástupce suverénně přespurtoval a dojel si pro druhé letošní vítězství, celkem na Vueltě během šesti účastí už čtrnácté. „Jsem samozřejmě spokojený,“ prohlásil Roglič, jenž navíc stáhl necelou minutu z manka na vedoucího O’Connora. Aktuálně ztrácí tři minuty a 49 sekund. „Trochu jsem se přiblížil, ale je to pouze jedna etapa. Zítra zase můžu totéž ztratit,“ mínil trojnásobný vítěz Vuelty.

V neděli je totiž na programu zřejmě královská etapa se třemi stoupáními nejvyšší kategorie. „Necháme tam maximum, bude to ohromně těžká zkouška. Uvidím, jak to tělo zvládne i po tom zranění z Tour,“ připomněl Roglič pád, kvůli kterému musel odstoupit z červencové Tour de France.

Mathias Vacek dokončil sobotní etapu na 102. místě s mankem 9:21, druhý český zástupce Pavel Bittner ztratil o minutu více a obsadil 111. příčku.

Cyklistický závod Vuelta

8. etapa (Úbeda - Cazorla, 159 km):

Pořadí:

1. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) 3:38:34, 2. Mas (Šp./Movistar) stejný čas, 3. Landa (Šp./Soudal Quick-Step) -14, 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -17, 5. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek), 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -21, …102. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -9:21, 111. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -10:27.

Průběžné pořadí:

1. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 31:23:27, 2. Roglič -3:49, 3. Mas -4:31, 4. Tiberi -5:00, 5. Landa -5:13, 6. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny) -5:15, …59. M. Vacek -29:57, 122. Bittner -58:12.