Hlavní obsah

Úžasný Vacek! Český talent zaskočil favority a v úvodní časovce Vuelty skončil těsně druhý

Aktualizováno

Tak tohle byla naprostá paráda. První etapa v kariéře na Grand Tour a český cyklista Mathias Vacek okamžitě ukázal, že se může měřit s nejlepšími jezdci světa. Na úvod španělské Vuelty se ve své oblíbené časovce dlouho vyhříval v křesle pro vedoucího závodníka. „Super práce. Jsem rád, že se ukázala veškerá dřina v přípravě,“ liboval si 22letý talent. Porazil i největšího favorita Belgičana Wouta van Aerta, o dvě sekundy ovšem nestačil na vítězného Američana Brandona McNultyho.

Foto: Pedro Rocha, ČTK/AP

Český cyklista Mathias Vacek skončil v úvodní časovce Vuelty druhý.

Článek

Velkou šanci na dobrý výsledek viděl Vacek právě už v úvodní časovce v portugalském Lisabonu. „Těším se na ni, chci zabojovat o ty nejvyšší příčky,“ svěřoval se těsně před startem.

A už od prvních metrů na krátké, 12kilometrové trati bez stoupání i záludných zatáček dokazoval, že to nebyla žádná prázdná slova. V dresu českého časovkářského šampiona se na prvním mezičasu nečekaně dostal na první místo před doposud vedoucího Itala Affiniho i Brita Tarlinga.

Že však od Vacka nikdo takovou jízdu nečekal, dokazuje i rozhodnutí výrobců televizního přenosu, kteří k Vackovi nepřiřadili motorku s kameramanem, a tak si na berounského rodáka v posledních kilometrech „posvítil“ alespoň vrtulník.

I druhou polovinu závodu ovšem český talent zvládl úžasně a dostal se o šest sekund před Affiniho. Ital jen smekl pomyslný klobouk a přepustil křeslo pro lídra jezdci z týmu Lidl-Trek.

V tu chvíli už věděl, že zaútočil na opravdu skvělý výsledek. A zřejmě už pokukoval i po červeném trikotu, jenže na trať teprve vyjížděli dva největší favorité McNulty s Van Aertem. Belgičan sice na mezičase vedl, ale tempo neudržel a Vacek si o sekundu připsal ohromně cenný skalp.

Ještě předtím ovšem dorazil do finiše další časovkářský expert McNulty. Američan v závěru stáhl sekundové manko z mezičasu a před českou naději se dostal o dvě vteřiny. Vacek v cíli jen s úsměvem rozhodil rukama. „Jsem velice spokojený. Chtěl jsem zabojovat o červený trikot a byl jsem dost blízko, dvě vteřiny. Lehce se řekne, že jsem tomu mohl dát víc, ale nechal jsem tam opravdu maximum. Víc to nešlo,“ přiznal.

Do premiérové Vuelty i tak vstoupil úžasným představením. Na první vítězství na Grand Tour si ještě musí chvilku počkat, s takovými výkony ale určitě dřív nebo později přijde. Útěchou pro něj může být alespoň to, že se na pódiu přece jen objevil coby držitel bílého trikotu pro nejlepšího mladého jezdce.

O další překvapení by mohl zabojovat hned ve druhé, mírně zvlněné etapě. Před startem totiž sám zmiňoval, že v hromadných dojezdech, a ten se v neděli dá očekávat, pojede Lidl-Trek na něj. A ačkoliv znovu k favoritům patřit nebude, v případě povedeného sprintu a ukořistění bonifikačních sekund by Vacek mohl obléknout vysněný červený dres. „Budu o něj chtít zabojovat. Výchozí pozice je parádní,“ svěřil se.

Ukázat se bude chtít i druhý z českých zástupců, o rok mladší Pavel Bittner, jenž se bude na Vueltě soustředit právě na spurty. V časovce obsadil olomoucký rodák přesně 100. místo.

Z jezdců na celkové pořadí dopadl nejlépe osmý Slovinec Primož Roglič s mankem 17 vteřin. Desátý Portugalec Joao Almeida ztratil o tři vteřiny víc, obhájce prvenství Američan Sepp Kuss obsadil až 62. pozici, za krajanem McNultym zaostal o 53 sekund.

Cyklistický etapový závod Vuelta – 1. etapa (Lisabon – Oeiras, individuální časovka 12 km):
1. McNulty (USA/UAE Emirates) 12:35
2. M. VACEK (ČR/Lidl-Trek) -2
3. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) -3
4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -6
5. Affini (It./Visma-Lease a Bike)
6. Tarling (Brit./Ineos Grenadiers) oba -8
...100. BITTNER (ČR/dsm-firmenich PostNL) -1:09