Hlavní obsah

Šílený krpál, cyklisté skoro zastavili. Vládl Castrillo

Aktualizováno

Nádherná bitva na dvou frontách. Strhující 15. etapa španělské Vuelty nabídla parádní souboje o etapové vítězství i o červený trikot. Ačkoliv to před bláznivým závěrečným stoupáním na Cuitu Negru nevypadalo, triumf nakonec slaví jezdci z úniku. Pablo Castrillo v mlze udolal favorizovaného Rusa Vlasova a 23letý domácí cyklista slaví už druhé vítězství v letošním ročníku. Slovinec Primož Roglič odpáral vedoucího Bena O'Connora a stáhl ztrátu na červený dres na pouhých 43 vteřin. Vzápětí ovšem od rozhodčích dostal 20sekundovou penalizaci.

Sestřih 15. etapy VueltyVideo: sntv

Článek

Po klidném sobotním průběhu tentokrát v pelotonu panovala nervozita už od samotného začátku. Dlouho se bojovalo o úspěšný únik, který se postupem času dost protřídil a vepředu zůstali jen elitní vrchaři.

Do finálního kopce najížděla vedoucí skupina ve složení Castrillo, Vlasov a Francouz Sivakov s tříminutovým náskokem. A všechny cyklisty čekala pořádně těžká zkouška. Devatenáctikilometrové stoupání Cuitu Negru má průměrný sklon sice „jen“ 7,1 procenta, v závěru se však vyskytují až 24procentní, zdánlivě nezdolatelné stěny.

Trojice v čele ale ukázala ohromnou vytrvalost a sílu vůle. Castrillo si přichystal útok tři kilometry před finišem, kdy začínaly nejprudší pasáže, a dokázal se osamostatnit. Rozhodnuto však zdaleka nebylo. Vlasov se k němu kilometr před cílem dotáhl, ale stále zůstával v háku.

A tak za to mladý Španěl vzal 300 metrů před koncem znovu. S útrpným výrazem se šplhal do nelidské rampy a povedlo se mu znovu Rusa odpárat. „Bylo to šílené, měl jsem pocit, že skoro stojíme. Ale do posledního útoku jsem dal úplně všechno,“ líčil Španěl.

Vlasov se na kole skoro zastavil, na reakci už mu nezbyla žádná síla. Vrchař týmu RedBull Bora-hansgrohe se musel spokojit s druhým místem. Naopak Castrillo, vrchař z druhodivizní španělské sestavy Equipo Kern-Pharma slavil podruhé během čtyř dnů. „Je to úžasné. Už první výhra byla skvělá, ale tohle je další velká odměna,“ pochvaloval si.

Pro německou Boru mohl být útěchou alespoň souboj o červený trikot. Ve skupině hlavních favoritů totiž pro Rogliče parádně pracoval Florian Lipowitz. Vítěz loňského ročníku Czech Tour připravil pro svého lídra úžasnou pozici, když svým tempem dokázal setřást všechny konkurenty včetně O'Connora.

V červeném jedoucí Australan se v prudkém kopci trápil, ale ještě dokázal solidně limitovat ztráty. Ani Rogličovi totiž stoupání příliš nechutnalo, v závěru musel trochu zvolnit a přehnal se před něj ještě Španěl Enric Mas.

I tak však najel na O'Connora solidních 38 vteřin. „Byl to ohromně těžký den, a vlastně celý týden. Opravdu jsem trpěl, ale jsem spokojený, nějaký čas jsem získal,“ pochvaloval si zkušený 34letý Slovinec, který však po etapě obdržel penalizaci 20 sekund za to, že si po výměně kola pomáhal týmovým vozem. Aktuálně tak ztrácí na první místo 63 vteřin.

Čeští zástupci dle očekávání v horách vyklidili čelní příčky. Mathias Vacek obsadil 103. pozici se ztrátou 23 a půl minuty, Pavel Bittner dojel na 139. místě s mankem přes 32 minut.

Po jedné z nejnáročnějších etap letošního ročníku dostanou cyklisté volný den. Hned v úterý je ovšem čeká další horská zkouška s dvěma kopci první kategorie a s cílem na Lagos de Covadonga, vrcholu nejvyšší kategorie. A po ní už by se mohl červený dres převlékat.

Cyklistický závod Vuelta – 15. etapa (Infiesto – Valgrande-Pajares, 143 km):
1. Castrillo (Šp./Equipo Kern Pharma) 3:45:51
2. Vlasov (Rus./Red Bull-Bora hansgrohe) -12
3. Sivakov (Fr./UAE Team Emirates) -31
4. Mas (Šp./Movistar)
5. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) oba -1:04
6. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) -1:09
...
103. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -23:31
139. Bittner (dsm-firmenich PostNL) -32:02
Průběžné pořadí:
1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 60:19:22
2. Roglič -43
3. Mas -2:23
4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -2:44
5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -3:05
6. Lipowitz (Něm./Red Bull-Bora hansgrohe) -4:33
...
67. Vacek -1:53:11
129. Bittner -3:05:11
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články