Hlavní obsah

Šampion je zpátky! Vyšlo to mnohem lépe, než jsem čekal, pochvaluje si Vingegaard

Ty pravé horské zkoušky teprve přijdou, ale dánský šampion Tour de France z posledních dvou ročníků Jonas Vingegaard ukázal, že je zpátky. Od dubna po hrozivém pádu v závodě Kolem Baskicka nezávodil a zotavoval se z pneumotoraxu, pohmoždění plic i zlomenin. Nad formou 27letého obhájce visel velký otazník, už první kopcovité prověrky ale ukázaly, že Vingegaard bude znovu deptat svého největšího rivala Tadeje Pogačara.

Sestřih 2. etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Co všichni čekali, se vyplnilo. Pogačar vyzkoušel sílu svých soupeřů už ve druhé etapě v krátkém, ale prudkém stoupání v Boloni třináct kilometrů před cílem. Odpáral všechny konkurenty. S výjimkou jediného.

Vingegaard se ihned a bez problémů zachytil Slovincova zadního kola a nedal mu ani metr náskok. „Věděl jsem, že tahle etapa mu bude sedět určitě víc než mě. Můžu říct, že jestli zatím nejsem úplně zpátky, tak jsem aspoň opravdu velmi blízko,“ líčil Dán v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC.

S Pogačarem se nakonec i několikrát vystřídal a společně ujeli zbytku pelotonu o 21 sekund. Dotáhli se k nim jen Remco Evenepoel s Richardem Carapazem. „Čekal jsem, že v téhle etapě ztratím nějaký čas. Nakonec to vyšlo mnohem lépe, než jsem čekal, takže jsem moc spokojený,“ pochvaloval si Vingegaard.

Uvědomoval si, že tohle je teprve začátek 111. ročníku Tour, v němž chce zkompletovat zlatý hattrick, ale druhá etapa mu dala dobrý signál. „Upřímně jsem neměl dobrou přípravu na tenhle závod, po tom pádu jsem měl na trénink jen asi měsíc a půl. Takže jsem ohromně šťastný, jak zatím vše vychází,“ usmál se.

Soupeře ocenil i největší favorit letošního ročníku Pogačar. „Zůstal mi na zadním kole, takže můžete vidět, že je ve skvělé formě,“ složil Dánovi poklonu. „Důležitější bylo otestovat sebe, abych viděl, jak na tom jsem. Ale samozřejmě bych nejradši po útoku zůstal sám,“ poznamenal.

I tak však získal do držení žlutý trikot. Už po druhé etapě, což nemusí být pro jeho stáj UAE Team Emirates úplně dobrá volba. Strážení dresu té nejcennější barvy totiž stojí každý den spoustu sil, jeho držitel navíc musí po každé etapě absolvovat rozhovory i dopingové kontroly. „Přemýšlel jsem nad tím, možná to není dobrá volba, ale přece nemůžete říct ‚ne‘ žlutému trikotu,“ vysvětloval 25letý Pogačar.

Cenného artefaktu se však možná bude chtít ve třetí sprinterské etapě aspoň na chvíli zbavit. A buď ho darovat někomu z úniku, nebo třeba Evenepoelovi, který by si ho při své premiéře na Tour jistě rád navlékl.

V průběžném pořadí má totiž stejný čas jako Pogačar a v takovém případě rozhoduje součet všech umístění. Zatímco Slovinec dojel čtvrtý a čtrnáctý, o rok mladší Belgičan osmý a dvanáctý. Pokud by si tak zkusil v pondělí zafinišovat mezi sprintery o slušnou pozici a dojel alespoň o tři příčky před Pogačarem, mohl by se obléct do žlutého navzdory nulovému časovému zisku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.