Hlavní obsah

Roglič kraloval v první horské etapě Vuelty, navíc má i červený trikot. Vacek se propadl

Aktualizováno

Trojnásobný vítěz španělské Vuelty Primož Roglič ukazuje, že přijel na svůj oblíbený závod dobře připraven. Čtvrtá etapa nabídla první horskou prověrku. Zkušený Slovinec ve spurtu malé skupiny do kopce těsně zdolal mladého Belgičana Lennerta Van Eetvelta, jenž se radoval předčasně. Roglič se navíc oblékl do červeného trikotu. Z průběžného třetího místa se propadl Mathias Vacek, který dobře pracoval v čele pelotonu, ale dle očekávání se s elitními vrchaři neudržel. Ztratil deset minut a přišel o bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce.

Foto: Profimedia.cz

Slovinský cyklista Primož Roglič během čtvrté etapy Vuelty

Článek

Cyklisté se i po přesunu z Portugalska na španělskou půdu prali s obrovským vedrem, které dosahovalo až 40 stupňů Celsia. I kvůli tomu se jelo v relativně poklidném tempu a vyčkávalo se až na závěrečné stoupání na Pico Villuercas, které nabídlo až 20procentní úseky na úzké betonové cestě.

Ještě před nejprudšími pasážemi se v čele pelotonu vyhříval i Mathias Vacek. Dvaadvacetiletý český talent výborně pracoval pro své parťáky z týmu Lidl-Trek, pak si však vystoupil a dojel v poklidném tempu na 93. pozici. Druhý z českých zástupců sprinter Pavel Bittner finišoval se ztrátou necelých 16 minut na 137. místě.

O vítězství si to rozdali nejlepší vrchaři. Překvapivě mezi ně nepatřili Brit Adam Yates ani Ekvádorec Richard Carapaz, kteří ztratili přes minutu a půl. O něco lépe dopadl Američan Sepp Kuss, jenž nabral půlminutové manko.

V čelní skupině se však vedle Rogliče nebo Portugalce Joaa Almeidy držela i nečekaná jména. Rakušan Felix Gall zkusil zaútočit v nejprudší pasáži, ale Slovinec si ho bez problémů docvakl. Výborně vypadal 23letý belgický talent Van Eetvelt, jenž ukázal svou výbušnost už v hromadném dojezdu druhé etapy, kde překvapil pátým místem.

A právě on byl hlavním vyzyvatelem favorita Rogliče. Ve finiši předvedl drtivý nástup, do závěrečný zatáčky si vybojoval klíčovou vnitřní stopu a už zaťal pěst, jenže na poslední chvíli se před něj Slovinec protáhl. „Škoda že jsem neprohrál jiným způsobem, přijal bych to lépe. Ale za pár dní tenhle výsledek vezmu určitě lépe. Potvrdil jsem si, že se můžu měřit s nejlepšími,“ říkal smířlivě Van Eetvelt.

Slavit právem naopak mohl Roglič, jenž ovládl už třináctou etapu na Vueltě. „Vyhrát etapu přitom ani nebylo hlavním cílem. Ale nikdy nevíte, kdy to bude poslední vítězství. Takže si to chci užít. Jsem moc spokojený,“ liboval si 34letý vrchař.

Na španělskou Grand Tour se dokázal přichystat poté, co musel v červenci kvůli zranění zad předčasně opustit Tour de France. „Nebyl jsem si jistý, jak se budu s těmi zády cítit, ale nikdo se mě ani neptal,“ usmál se. „Bylo opravdu šílené vedro, ale celý tým jel výborně. Jsem rád, že jsem tuhle práci dokončil,“ dodal Roglič.

Ve středu je na programu jediná etapa letošního ročníku, která je organizátory označena jako čistě rovinatá. Šanci tak dostanou elitní sprinteři. O dobrý výsledek se znovu poperou Pavel Bittner a třeba i Mathias Vacek.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 4. etapa (Plasencia - Pico Villuercas, 170,4 km):
1. Roglič (Slovin./Red Bull-bora hansgrohe) 4:26:49
2. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny)
3. Almeida (Portug./UAE Team Emirates)
4. Mas (Šp.Movistar)
5. Gall (Rak./Decathlon-AG2R-La Mondiale)
6. Riccitello (USA/Israel-Premier Tech) všichni stejný čas
...93. M. VACEK (ČR/Lidl-Trek) -10:01
137. BITTNER (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -15:46.
Průběžné pořadí:
1. Roglič 14:33:0
2. Almeida -8
3. Mas -32
4. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -38
5. Van Eetvelt -41
6. Gall -47
...76. M. VACEK -9:56
130. BITTNER -16:48