Hlavní obsah

Průlomová Vuelta pro české barvy. Kluci určitě můžou vyhrát etapu i na Tour, věří experti

Cyklistický svět se po delší době učí nová česká jména. Dvaadvacetiletý Mathias Vacek a o rok mladší Pavel Bittner zazářili při své premiéře na Grand Tour. Vacek na španělské Vueltě, která skončila v neděli, bral dvě druhá místa, Bittner dokonce ovládl jednu z etap. „Dlouho se tu neobjevil nikdo, kdo by byl už v takhle mladém věku schopný vyhrávat,“ upozorňuje bývalý silničář Petr Vakoč.

Foto: Profimedia.cz

Matthias Vacek (archivní foto).

Článek

Srdce tuzemského cyklistického fanouška radostí jen plesalo. Čeští mladíci se na Vueltě předvedli ve vynikajícím světle a sbírali jeden dílčí úspěch za druhým. „Naprosto skvělé výkony. Vidět české vlajky takhle vepředu bylo parádní,“ chválí Vakoč. „Na takové úspěchy se kouká vždycky skvěle,“ pochvaluje si i bývalý cyklista Ján Svorada, vítěz tří etap na Tour de France, pěti na italském Giru a tří právě na Vueltě.

Svoradu těší, že se od jeho konce objevil první specialista na hromadné dojezdy. „Je to pro mě nový zážitek. Pavlovi moc přeju a užívám si sledovat jeho počínání v televizi. Najednou se mi vrací napětí, které jsem zažíval, když jsem sám jezdil,“ vzpomíná 56letý rodák z Trenčína. „Sleduju jeho pozici, vyhodnocuju jeho chyby. Je to strašně fajn,“ usmívá se.

Ve finiši páté etapy však Bittner žádnou chybu neudělal a porazil i Wouta van Aerta. „To jsem si moc užil. Když jsem viděl, jak parádně zvládl ten sprint proti takové hvězdě, tak jsem jen smekl klobouk,“ přiznává Svorada. „Ale pro jeho sebevědomí a hodnotu v týmu je důležité, že se dokázal umístit ve všech sprintech,“ podotýká.

Foto: Jan Brychta/Czech Tour

Pavel Bittner (archivní foto)

Olomoucký rodák se ovšem sám považuje spíš za klasikáře, a ne typického sprintera, a tak bude důležité, jak se v příštích letech vyprofiluje. „Může mít i klasikářské cíle, ale na to ještě bude muset něco potrénovat. V tuhle chvíli ukázal svou rychlost. Neměl by svůj sprinterský potenciál zahodit a využít každou šanci zabojovat o výhru,“ radí Svorada.

K vítězství byl blízko i Vacek, nakonec však bral dvě druhá místa, dále třeba čtvrtou, šestou a sedmou příčku. „Nečekal jsem, že pojede takhle dobře hned tu první časovku, ale věřil jsem, že se na Vueltě porve o nějaký etapový triumf. V týmu Lidl-Trek mu slíbili prostor a v některých chvílích roli lídra. Připravili ho na ni a on jim to parádně vrátil,“ oceňuje 32letý Vakoč, účastník tří závodů Grand Tour.

Od českých mladíků očekává v budoucnu další zářné výkony. „Kluci můžou navázat na tu končící generaci Štybara, mě nebo třeba Honzy Hirta, který teď jezdí výborně, ale už má před sebou taky jen pár sezon,“ míní Vakoč.

Z premiérového startu na Vueltě můžou podle něj oba čeští zástupci v budoucnu jen těžit. „Ideální, že začali právě Vueltou, kde není takový tlak a stres jako na Tour de France. Ale věřím, že i tam se v budoucnu představí a vyhrají tam etapu,“ prohlašuje Vakoč a Svorada přitakává.

„Myslím, že stoprocentně můžou vyhrát etapu na Tour de France. Ukáže to až čas, ale už v takhle mladém věku se dokázali prosadit. Mají výborně našlápnuto, jen musí nadále pracovat,“ dodává Svorada.