Hlavní obsah

Průlomová sezona vyvrcholí na mistrovství světa. Český cyklista chce pak přesvědčit ve španělském angažmá

Po roce opět dokázal opanovat domácí seriál Škoda Cup, o víkendu ho čeká závod na mistrovství světa ve Švýcarsku. Ten největší úspěch si ale cyklista Jakub Otruba připsal už v květnu, když podepsal kontrakt v prestižním španělském týmu Caja Rural Seguros RGA, který má licenci UCI Pro.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista Jakub Otruba přestupuje do španělského týmu Caja Rural

Článek

„Už během zimní pauzy mě kontaktoval agent, který spolupracuje s velkou částí španělských týmů. Říkal, že mě nějaký čas sleduje. Domluvili jsme se, že pokud se mi bude dařit, pokusí se zajistit mi kontrakt v některé z formací, pro které dělá,“ popisuje průběh komunikace Otruba.

Jistotu přestupu do španělského týmu získal český cyklista během Tour of Hellas. „Agent mi oznámil, že Caja Rural mi nabízí roční kontrakt. Na nic jsem nečekal. Po loňské zkušenosti jsem nechtěl riskovat, že se sen zase rozplyne,“ připomíná Otruba fakt, že už loni dostal nabídku z jednoho týmu s licencí UCI Pro, ale odmítl ji. „Myslel jsem si, že přijde něco lepšího. Byl jsem v kontaktu s DSM, řešil jsem Bahrain-Victorious. Ale vyloženě konkrétní nabídku jsem nedostal. Nakonec mě vypeklo hodně týmů,“ vykládá český cyklista.

Foto: Instagram @attinvestments_team

Jakub Otruba v barvách týmu ATT Investments.

Kontrakt na příští sezonu ale Otruba uzavřel poměrně brzy. „Vždy je to taková hra. Týmy chtějí smlouvu podepsat co nejrychleji. Závodník se zase snaží většinou získat maximum času, aby mohl případně vyjednávat na dalších frontách. Pro psychiku nejde o nic příjemného, protože dokud kontrakt není podepsaný, člověk si nemůže být jistý ničím,“ popisuje fungování přestupů šestadvacetiletý cyklista.

V týmu nebude Otruba jediným Čechem, dres Caja Rural obléká i trio Tomáš Bárta, Daniel Babor a Michal Schlegel. „Měl jsem hodně informací a věděl, do čeho jdu. Tým má parádní závodní program. Jezdí nejlepší závody, jako je třeba Katalánsko, příští rok mají jet Vueltu,“ pochvaluje si Otruba, který poslední dvě sezony zářil v trikotu ATT Investments.

Právě v dresu tohoto týmu dokázal obhájit vítězství v seriálu Škoda Cup. „Myslím, že coby cyklisté jsme rádi, když doma takový seriál máme. Závodů není nikdy dost. Pro tým je pohár hodně důležitý. Byla povinnost vyhrát. Měli jsme vítěze v kategorii do pětadvaceti let i mezi nováčky a vyhráli jsme i hodnocení týmů,“ těší rodáka z Olomouce.

I v příští sezoně, už v novém týmu, by měl mít Jakub Otruba silné postavení, bude jedním z lídrů na etapové závody. „Z mého pohledu je super, že jsem se dostal do týmu, který není úplně největší, takže nebudu jenom na černou práci. Tady dostanu hodně prostoru. Podle informací chtějí mít širší spektrum cyklistů, nejen španělské jezdce,“ uvědomuje si český závodník.

Foto: Jan Brychta

Cyklista Jakub Otruba slaví vítězství v Českém poháru.

Tým Caja Rural nenechal nic náhodě a už před podpisem smlouvy si českého jezdce proklepl. „Už v předstihu chtěli moje tréninková data a vidět, co v sobě mám. Ihned mi napsali, v čem jsou moje přednosti a na čem musím pracovat. Líbí se mi, že mě neberou jenom do počtu,“ doplňuje Otruba.

V prestižním španělském týmu podepsal Otruba smlouvu na rok, delší kontrakt ani nebyl na stole. „Chtějí si mě vyzkoušet. Zjistit, jaký jsem závodník a člověk. Jsem odhodlaný udělat takové výsledky, abych se po roce nevracel domů. Snem je prodloužit smlouvu a snad potvrdím, že do Caja Rural patřím,“ doufá český jezdec.

Související témata: