Hlavní obsah

Hirt před Tour tepe svaz kvůli olympiádě: Výsledky nehrály roli

Konečně, česká cyklistika bude mít po třech letech zastoupení na nejslavnějším závodě světa. Na sobotní start Tour de France ve Florencii se totiž postaví třebíčský rodák Jan Hirt. Vrcholem sezony pro něj bylo už květnové Giro, kde skončil celkově osmý, a s účastí na Staré dámě tak příliš nepočítal. Tomu odpovídala i příprava. „Rozhodně nebyla ideální,“ připouští v rozhovoru pro Sport.cz 33letý vrchař týmu Soudal Quick-Step. Proto ho práce pro lídra Remca Evenepoela čeká pouze v sedmi etapách.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Jan Hirt

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že čtyřech letech pojedete na Tour de France?

Na konci Gira mi tým naznačil, že je tahle možnost. Ale počítalo se spíš s tím, že budu v záloze jenom jako náhradník. Informaci, že opravdu pojedu, jsem dostal teprve před dvěma týdny, což není ideální. Samozřejmě bych byl radši, kdybych měl na přípravu víc času a v klidu potrénoval ve vyšší nadmořské výšce. Takhle to bylo hodně narychlo, což moc nemám rád.

Jaký jste tedy po Giru měl program?

Chtěl jsem jet na krátkou dovolenou, ale to jsem nestihl. Odpočinul jsem si jen chvilku, pak jsem si s týmem dal devět dnů v horách ve Francii, což není moc. Pak jsem se vrátil do Česka, odjel mistrovství republiky a teď už jsem v Itálii. Mám z toho smíšené pocity, ale těším se.

Co pro vás znamená, že se podruhé v kariéře zúčastníte nejprestižnějšího závodu?

Beru to jako ocenění letošních výkonů a samozřejmě jsem za to rád. Když se zeptáte někoho, kdo cyklistiku nesleduje, tak nejspíš nebude znát Giro ani Vueltu. Ale Tour de France znají úplně všichni. Ale k letošnímu ročníku mám velký respekt vzhledem k přípravě, která opravdu nebyla ideální. Kombinaci Giro–Tour jsem nikdy nejel, tak moc nevím, co od sebe můžu čekat.

Tým od vás očekává hlavně práci pro belgického lídra Remce Evenepoela?

Přesně tak, celý tým jede hlavně na Remca. Druhým lídrem bude Mikel Landa, který taky bude v záloze na celkové pořadí, kdyby se s Remcem něco stalo. My ostatní jsme tu pro ně. Mně bylo řečeno, že bych měl mít práci jen sedm horských etap, zbytek ať jedu v klidu.

Na tuhle roli si věříte?

Uvidím, co mi řekne tělo. Stejně záleží jenom na tom, jestli budu mít dobré nohy. Když je člověk má, tak je celkem jedno, jestli má makat v každé etapě, nebo si v nějakých vystoupí. Někdy je naopak lepší jet stále v tempu než tři dny „odpočívat“. Ale jestli prostě nebudu mít formu, tak nezvládnu odvést dobrou práci ani těch sedm etap.

Jaké cíle si Quick-Step pro Tour dal?

Věříme si, ale musíme si dávat reálné cíle. Ještě jsme neměli týmovou poradu, takže nevím, jestli chceme zaútočit na žlutý trikot, pódium, nebo třeba top pětku. Ale myslím, že Remco pojede dobře. Umí se připravit a bude patřit k nejsilnějším.

Jenže konkurence je letos obrovská. Dá se vůbec porazit slovinský fenomén Tadej Pogačar, který všechny zdemoloval už na Giru?

Jestli bude mít stejnou formu, bude se s ním závodit těžko. Navíc říkal, že se teď cítí ještě lépe. Nezvládne se mu přiblížit asi nikdo jiný než Jonas Vingegaard. U toho ale nikdo netuší, jak na tom po zranění bude. Ale kdyby se nezvládl připravit, tak podle mě ani neodstartuje. Tihle elitní závodníci mají základ jinde než my ostatní. Jejich standard se rovná tomu, když je někdo jiný na vrcholu své formy. Mají prostě něco navíc a nepotřebují ani tolik času na přípravu.

Profil letošní tratě vypadá hodně obtížně. Jak ho vidíte?

Už začátek bude extrémně těžký. První dvě etapy nás prověří, ve čtvrté je na programu Galibier. Deváté etapy na šotolině se bojí snad všichni lídři. Tour se tam nedá vyhrát, ale prohrát jo. A závěr bude také super obtížný. Dvě horské etapy a časovka na konec… Jsem na to zvědavý.

Tušíte, jaký program budete mít ve zbytku sezony?

Zatím jsme se o tom nebavili. Vím akorát, že čtyři dny po konci hned startuje Czech Tour. Kdybych skončil s relativně čerstvýma nohama, tak bych si ji možná zajel. Ale to je zatím daleko.

S jistotou ale nepojedete do Paříže na olympijské hry, jediné volné místo získal Mathias Vacek. Co jste na nominaci svazu říkal?

Když to řeknu upřímně… Cítil jsem tlaky, aby o tom bylo rozhodnuto už někdy v zimě. A podle mě to tak opravdu bylo. Výsledky v nominaci nehrály roli. Říct, že měl Mathias nějakou lepší sezonu než já? Nevím no. O mně se vůbec nemluví, i když jsem zajel také druhé místo na závodě stejné kategorie jako on, navíc jsem skončil v desítce na Grand Tour. Nemyslím si, že bych měl horší výsledky. Zůstává ve mně dojem, že o nominaci bylo rozhodnuto už v zimě.

Mrzí vás hodně, že se na svou premiérovou olympiádu nepodíváte?

Mrzí mě hlavně přístup svazu. Nominaci navíc zveřejnil už den před závodem na mistrovství republiky, to mi přišlo zvláštní. A já nejsem ani jako náhradník. Ale to už je jedno. Rozhodně tím nechci říct, že Mathias nemá výkonnost. Samozřejmě má skvělou formu, aktuálně asi nejlepší ze všech Čechů. A trať mu asi taky bude sedět o trochu víc než mně, i když se říká, že není tak lehká, jak vypadá. Nominaci si zaslouží, ale přístupu moc nerozumím. Podle mě i kdybych skončil na Giru třetí, nic by to nezměnilo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.