Hlavní obsah

Pád, srnec na střeše, blázinec. Divoká zvěř kosila závodníky a rozpoutala chaos

První týden španělské Vuelty byl divoký, nejen co se týče bojů o vítězství a celkové pořadí, ale cyklisty vedle náročných stoupání potrápily i vnější vlivy, zejména obrovské vedro. Ovšem dvojice závodníků po sobotní etapě mohla vyprávět o hodně nevšedním zážitku. Přibližně patnáct kilometrů před cílem je totiž z kola srazil srnec. „Něco takového jsme ještě nezažili,“ shodují se závodníci i sportovní ředitelé napříč pelotonem.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Obětí nečekaného útoku stáda divoké zvěře byla malá skupinka za pelotonem. Mimo záběry televizních kamer nejprve těsně před ní přeběhl silnici jeden srnec, další už se pak cyklistům nevyhnul a srazil k zemi Itala Giulia Cicconeho a Španěla Txomina Juaristiho.

„Z ničeho nic se tam objevil srnec, dostal jsem od něj plnou ránu a spadnul jsem,“ líčil závodník druhodivizního týmu Euskaltel-Euskadi, jenž z incidentu vyvázl v rámci možností v pořádku, jen s odřeninami v oblasti zad a levého ramene.

To však nebylo všechno. „Když jsem se nechal ošetřovat u zdravotního vozu, zleva se vyřítilo další stádo. Už jsem si myslel, že jsem se zbláznil,“ usmíval se Juaristi v cíli etapy. „Jeden ze srnců vyskočil na střechu našeho týmového vozu mezi kola a dvě z nich zničil,“ nechápavě říkal 29letý Španěl. „Srnec se zamotal do střešního nosiče vozu Euskaltel-Euskadi a způsobil značné škody na dvou týmových vozech,“ stálo pak v tiskovém prohlášení stáje.

Juaristi v závodě pokračoval, stejně jako Ciccone, který byl ovšem z netradičního karambolu pochopitelně trochu rozladěný. „Jste koncentrovaní na závod a rozhodně nečekáte, že vás sejme srnec. Ale jak vidíte, může se stát naprosto cokoliv,“ ulevil si vítěz puntíkatého trikotu z loňské Tour de France.

Incidenty se zvířaty nejsou v cyklistickém pelotonu tak výjimečné. Například dvojnásobný olympijský šampion Remco Evenepoel na loňském Giru spadl poté, co do vedoucí skupiny vběhl nehlídaný pes. Na stejném závodě v roce 1997 havaroval slavný Marco Pantani po kontaktu s černou kočkou a musel Giro opustit. A na závodě Gent–Wevelgem bývalého německého jezdce Erika Zabela pronásledoval a následně srazil kůň, jenž utekl z výběhu.

Divoká zvěř na Vueltě však byla zřejmě premiérou. „Teď jsem viděl něco, co jsem ještě v životě neviděl,“ přiznal Marc Wauters, sportovní ředitel týmu Lotto-Dstny. Úsměvný, ale nebezpečný moment naštěstí neměl žádné vážnější následky.

Související témata: