Hlavní obsah

Poslední pokus o zápis do historie. Legendární Cavendish ještě jednou zaútočí na rekord

Loučil se v sanitce a v slzách. Legendární cyklista Mark Cavendish opustil svou poslední Tour de France kvůli zlomenině klíční kosti předčasně a bez splnění svého cíle, tedy vyhrát 35. na Staré dámě a překonat tím jednoho z nejlepších závodníků historie Eddyho Merckxe. Takhle už 39letý britský sprinter končit nechtěl. Proto přehodnotil své rozhodnutí a na nejprestižnějším závodě se představí ještě jednou. „Je to krásný příběh,“ líčil sám jezdec.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Mark Cavendish

Článek

Měřit se s o deset nebo patnáct let mladšími vlčáky už mu dává pořádně zabrat. Ale hvězdný „Cav“ pořád věří, že má v nohách dynamit. Velezkušený sprinter měl rekord nadosah už loni, jenže ve finiši sedmé etapy do Bordeaux mu přeskakoval řetěz a skončil těsně druhý.

A o den později přišla pohroma. Z nenápadného pádu vyšel Cavendish se zlomenou klíční kostí a sen o 35. vyhrané etapě se mu rozplynul.

Jenže o rok později je všechno jinak. „Svou kariéru přece nemůžete skončit se zlomenou klíční kostí,“ usmál se rodák z Douglas. „Byl jsem na konec připravený, byl jsem v klidu, ale čím víc jsem toho v létě najezdil… Prostě miluju jízdu na kole. Mluvil jsem s dětmi a ptal jsem se ‚Co by měl táta dělat?‘ A ony řekly, abych pokračoval. Tak jsme tady, ještě jeden rok!“ říkal v říjnu, když se rozhodl si kariéru ještě o sezonu prodloužit.

Od začátku roku se připravuje jen na jeden cíl. Překonat Eddyho Merckxe. „Příběh o vítězství ve 35. etapě je krásný. Pro sponzory, pro fanoušky a pro média. A baví i mě. Je to cíl, který mi dává motivaci sednou každý den na kolo. Já chci vyhrát i 36, 37, nebo dokonce 40 etap,“ podotkl Cavendish před sobotním startem v italské Florencii.

Šéf jeho týmu Astana Alexandr Vinokurov ho v rozhodnutí pokračovat naprosto podpořil. A oproti loňskému ročníku mu navíc zajistil větší týmovou podporu. Přivedl totiž elitního dánského rozjížděče spurtů Michaela Mörköva, jenž je dokonce o tři týdny starší než Cavendish.

A tohle velezkušené duo se má při 111. ročníku Tour postarat o přepsání historie. „Sprint je vždy hektický. Existuje mnoho proměnných, které jsou mimo vaši kontrolu. S dobrým rozjezdem můžete tyto proměnné trochu více ovládat,“ uvědomoval si Brit před svou patnáctou účastí na Tour de France.

Svou první šanci v hromadném dojezdu bude mít už v pondělí ve 3. etapě s finišem v Turíně. Na programu je celkem osm rovinatých etap. Dokáže legendární Cavendish v obrovské konkurenci Philipsena, Jakobsena, Pedersena, Van Aerta nebo Groenevegena ovládnout alespoň jednu z nich?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.