Hlavní obsah

Pogačarův tým dominoval na Czech Tour. Slaví švýcarský cyklista Hirschi

Aktualizováno

Druhá etapa Czech Tour s dvojím stoupáním na Pustevny prověřila elitní vrchaře. Své kvality potvrdila jedna z největších hvězd startovní listiny stále prestižnějšího čtyřdenního závodu. Švýcarský cyklista Marc Hirschi zaútočil na posledním kilometru a dojel si pro jasné vítězství a žlutý trikot. Dominanci UAE Emirates, týmu vítěze Tour de France Tadeje Pogačara, stvrdil druhým místem Ital Diego Ulissi. Nejlepším z Čechů byl na 19. pozici Martin Voltr.

Foto: Profimedia.cz

Marc Hirschi na archivním snímku

Článek

Nejdelší etapa letošního ročníku odstartovala ve Zlíně. „Už od začátku se jelo v obrovském tempu, dlouho se formoval únik,“ líčil pozdější vítěz Hirschi. Do skupiny uprchlíků se snažil dostat i dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe, nakonec se to však povedlo jiné čtveřici jezdců – i s českým zástupcem Michal Schuranem.

Osmadvacetiletý cyklista domácí sestavy ATT Investments ovládl vrchařskou prémii na Dušné a při prvním stoupání na Pustevny byl druhý, díky čemuž si v sobotu oblékne puntíkatý trikot, a získal i červené číslo pro největšího bojovníka etapy.

Bylo však jasné, že před pelotonem se až do cíle udržet nedokáže. O vítězství si to tak rozdali největší zahraniční favorité. Dva kilometry před cílem vyrazil z hlavní skupiny Kevin Vermaerke, ale v závěru mu došly síly. Další útok si v posledním kilometru přichystal Hirschi, jenž se přeřítil přes Američana a mířil za jasnou výhrou. „Bylo to ohromně náročné, ale měl jsem úžasné nohy a stačilo to,“ říkal 25letý Švýcar.

Na druhé místo se navíc vyšvihl jeho týmový parťák Ulissi. „Čekali jsme až na úplný závěr. To bylo dobré rozhodnutí,“ pochvaloval si Hirschi, který letos drží deváté místo ve světovém žebříčku UCI a zajistil nejlepšímu týmu sezony už 60. vítězství v tomto roce.

Nikdo ze 21 českých zástupců nedokázal akceptovat tempo největších favoritů. Závěr však solidně zvládl Martin Voltr ze slovenské stáje Pierre Baguette Cycling, který dojel na 19. pozici s mankem necelé minuty, a obleče si červený trikot pro nejlepšího Čecha v průběžném pořadí.

V sobotu na závodníky čeká sice kratší, ale náročná, 134 kilometrů dlouhá zkouška z Moravské Třebové na Dlouhé Stráně. Cyklisté nastoupají přes 2400 výškových metrů. „Bude to ještě těžší závěr. Asi mi to nebude tolik sedět, ale jestli budu mít pořád takové nohy, snad se mi povede udržet žlutý trikot,“ doufá Hirschi. Čtyřdenní Czech Tour finišuje v neděli na kostkách ve Šternberku.

Czech Tour, 2. etapa: Zlín - Pustevny (172,7 km):

1. Hirschi (Švýc./UAE Emirates) 4:17:42

2. Ulissi (It./UAE Emirates) -11

3. Higuita (Kol./Red Bull-Bora-hansgrohe) -14

4. Vermaerke (USA/dsm-firmenich PostNL)

5. Fabbro (It./Polti Kometa)

6. Alaphilippe (Fr./Soudal-Quick Step) všichni -17

...19. Voltr (ČR/Pierre Baguette) -57

29. Otruba (ČR/ATT Investments) -1:34

32. A. Ťoupalík (ČR/TDT-Unibet)

33. Boroš (ČR/Elkov-Kasper) oba -1:46.

Průběžné pořadí:

1. Hirschi 7:47:57

2. Ulissi -15

3. Higuita -20

4. Vermaerke

5. Brenner (Něm./Tudor)

6. Fabbro všichni -27

…19. Voltr -1:07

30. Otruba -1:44

32. Boroš

33. A. Ťoupalík oba -1:56.

Související témata: