Hlavní obsah

Pogačar vyhrál po sólovém úniku Velkou cenu Montrealu

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhrál po sólovém úniku Velkou cenu Montrealu. Letošní šampion Gira d'Italia a Tour de France zopakoval na jednodenním závodu kategorie WorldTour triumf z roku 2022 a připsal si 22. vítězství v sezoně.

Foto: Profimedia.cz

Tadej Pogačar ovládl Velkou cenu Montrealu. Archivní foto

Článek

Pětadvacetiletý Pogačar se ve 209,1 km dlouhém závodu na kopcovitých okruzích v druhém největším kanadském městě vydal do úniku v předposledním stoupání zhruba 23 km před koncem. Člen týmu UAE Emirates si rychle vypracoval náskok několik desítek sekund, který bez problémů udržoval do cíle, v němž oslavil 85. výhru kariéry.

V cíli měl Pogačar po výrazně vypuštěném závěru náskok 24 sekund před Španělem Pellem Bilbaem. Spurt skupiny o třetí místo vyhrál bývalý dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe z Francie.

V Kanadě se Pogačar vrátil do pelotonu po téměř dvou měsících od svého třetího triumfu na Tour. Na vítězství útočil Slovinec už v páteční Velké ceně Québecu, kde nakonec skončil ve spurtu sedmý při výhře Australana Michaela Matthewse.

Po vítězství na „Staré dámě“ vynechal Pogačar olympijské hry v Paříži, ale nebude chybět na dalším vrcholu sezony 29. září v Curychu, kde by se rád stal poprvé mistrem světa.

Cyklistický závod Velká cena Montrealu (WorldTour) - 209,1 km:
1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 5:28:15
2. Bilbao (Šp./Bahrain-Victorious) -24
3. Alaphilippe (Fr./Soudal-Quick Step)
4. Van Gils (Belg./Lotto Dstny)
5. I. Izagirre (Šp./Cofidis)
6. Skujinš (Lot./Lidl-Trek) všichni -40.
Související témata: