Hlavní obsah

Pogačar vynechá olympijské hry. Po vítězství na Tour na něj dolehla únava

Aktualizováno

Celkem pochopitelné rozhodnutí. Slovinský cyklista Tadej Pogačar má za sebou ohromně náročný dvojboj, když suverénně ovládl italské Giro a v neděli dovršil třetí celkový triumf i na Tour de France. Už 3. srpna měl v Paříži v závodě s hromadným startem obhajovat bronzovou olympijskou medaili, pod pěti kruhy se nakonec kvůli extrémní únavě nepředstaví. O jeho absenci informoval Slovinský olympijský výbor.

Tadej Pogačar slaví triumf na Tour.Video: sntv

Článek

Už dříve bylo jasné, že 25letý fenomenální jezdec nenastoupí do časovky, která je na programu už den po začátku olympijských her v sobotu 27. července. Jediné místo Slovinců zaplní Jan Tratnik, jenž má za sebou rovněž účast na Tour.

Pogačar však měl být lídrem čtyřčlenného slovinského týmu o týden později. V hromadném závodě se však Slovinci budou muset obejít bez něj i další z opor Primože Rogliče, který opustil Tour zraněný kvůli následkům pádu.

Jednu z cyklistických velmocí tak bude reprezentovat čtveřice Tratnik, Matej Mohorič, Luka Mezgec a nově Domen Novak, jenž ve výběru nahradil právě Pogačara. Ten už po svém nedělním triumfu na Tour možnou absenci na olympiádě nepřímo naznačoval. Když se ho reportér tázal na další cíle, zmínil jen světový šampionát na konci srpna. „Van der Poel vypadá dobře v dresu mistra světa, tak snad mu ho vezmu,“ usmíval se.

Z hvězdné partnerské dvojice se tak v Paříži nepředstaví ani Pogačar, ani jeho snoubenka Urška Žigartová. Ta se navzdory tomu, že v červnu suverénně ovládla národní šampionát v časovce i v hromadném závodě a je nejlépe postavenou Slovinkou v žebříčku UCI, skandálně nevešla do dvoučlenné nominace.