Hlavní obsah

Pogačar: Nikdy jsem se na kole necítil lépe. Je hladový a zaútočí hned po startu, tuší experti

Jeden obrovský favorit, několik dalších silných vyzyvatelů. Už 111. ročník Tour de France startuje v sobotu v italské Florencii. Bývalí čeští jezdci Petr Vakoč a Leopold König mají jasno. Pogačar má velkou šanci, aby se vrátil na trůn Staré dámy. Co čekají od Jonase Vingegaarda, který se vrací po zranění, nebo Primože Rogliče? A v jaké formě se ukáže jediný český zástupce Jan Hirt?

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Cyklista Tadej Pogačar při týmových prezentacích.

Článek

Už drtivým vítězstvím na italském Giru vyslal Pogačar soupeřům jasný vzkaz. A ještě víc se je snažil zastrašit v rozhovoru před startem Tour. „Vypadá to, že jsem oproti Giru udělal ještě progres a moje forma je ještě lepší, než jsem čekal. Upřímně, na kole jsem se nikdy necítil lépe,“ prohlásil fenomenální Slovinec.

„Říkám si, jestli to není jenom hra… Ale já mu docela věřím,“ poznamenal König, sedmý muž Tour de France z roku 2014. „Myslím, že uvidíme jeho útok už v prvních dvou etapách,“ předpovídal.

Šampion nejslavnějšího závodu z let 2020 a 2021 se poslední dva ročníky musel sklonit před Dánem Jonasem Vingegaardem. „O to víc je hladovější. Bude hodně těžké Pogačara porazit. Měl výbornou přípravu. Jako jediný z favoritů ho nepotkaly žádné zdravotní trable. Fyzicky na tom bude nejlépe. Největším strašákem budou akorát pády,“ líčil Vakoč, dvojnásobný účastník Tour.

Obhájce prvenství navíc po zranění ze závodu Kolem Baskicka nezávodil. „Je to rozhodně větší komplikace, než měl Pogačar loni. Určitě se to na něm podepíše, ale na druhou stranu má nejlepší servis. Ani on sám asi netuší, jak na tom bude. Rozhodně ho nejde podcenit,“ mínil Vakoč.

Oproti předchozím ročníkům se ale do boje o žlutý trikot chce zapojit více cyklistů. Tour poprvé v kariéře pojede Belgičan Remco Evenepoel, silný tým v čele s Carlosem Rodríguezem nebo Eganem Bernalem postavil Ineos, a dalším z favoritů je pak i Primož Roglič.

„Je to nejotevřenější Tour za poslední roky, moc se těším. Ale dost možná uvidíme znovu slovinskou cyklistiku na prvních dvou příčkách,“ tuší König a Vakoč souhlasí. „Vsadil bych si, že největší šanci porazit Pogačara má Roglič,“ poznamenal.

Výhodou mladšího z obou Slovinců však bude síla domestiků. „UAE každý rok neskutečně posiluje. Jejich letošní sestava je neuvěřitelně silná, nikdo jiný se s nimi nemůže měřit. Adam Yates je podle mě druhý nejlepší v celém pelotonu,“ tvrdil Vakoč.

Jestli Pogačar po Giru ovládne i Tour, mohl by se v jeho hlavě zrodit bláznivý nápad triumfovat na všech třech Grand Tour v roce, a tedy jet i na španělskou Vueltu. „Zkusit by to mohl. Byl by to výkon z jiné planety, kterým by se dostal nad všechny cyklisty historie,“ řekl König, v současnosti ředitel závodu Czech Tour.

Oba cyklistické experty těší, že se na Tour de France po třech letech díky Janu Hirtovi vrátí česká vlaječka. „Jsem za Hirťáka rád, Giro odjel skvěle, snad se v horách ukáže a pomůže Evenepoelovi,“ doufá Vakoč, který byl v roce 2021 posledním českým účastníkem ve Francii.

„Samotného mě to vlastně překvapilo, jak to dlouho trvalo. Jsem moc rád, že budeme mít zase zastoupení. Tour bude pro českého fanouška hned zajímavější,“ doplnil 31letý bývalý silničář, který aktuálně závodí na gravelu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.