Hlavní obsah

Po srážce s autem rok nezávodil, teď se mladý Brit vrátil na Czech Tour vítězstvím

Aktualizováno

Překvapivým vítězstvím na Czech Tour dopsal 22letý britský cyklista Thomas Gloag silný příběh. Před rokem ho srazilo auto, které mu rozdrtilo kolenní čéšku. Čekal ho těžký boj, aby se do pelotonu vrátil. „Jestli dobře počítám, je to 362 dní, kdy jsem naposledy závodil,“ líčil jezdec týmu Visma-Lease a Bike. Návrat oslavil první profesionální výhrou, když triumfoval ve třetí etapě Czech Tour s finišem na Dlouhých stráních.

Foto: Jan Brychta/Czech Tour

Thomas Gloag slaví ve 3. etapě Czech Tour životní triumf.

Článek

Patřil k velkým talentům britské cyklistiky. Také proto si ho vyhlédl jeden z největších týmů světa, nizozemská Visma. Jenže Gloagovi kariéru pořádně zkomplikovala srážka s osobním automobilem. „Byl to těžký rok rehabilitací,“ vzpomínal rodák z East Dulwich.

Svůj boj ale nevzdal a dokázal se vrátit. „Obrovské díky všem, kteří mi za poslední rok pomohli. Fyzioterapeuti, tým, přítelkyně, rodina i kamarádi. Bez nich bych tu nebyl,“ neskrýval emoce Brit. „Jsem rád, že tu vůbec můžu startovat, výhra je příjemný bonus,“ líčil.

Ve 134 kilometrů dlouhé zkoušce z Moravské Třebové na Dlouhé stráně se sice vytvořil početný únik i s dvojím českým zastoupením, skupina uprchlíků si však nevypracovala velký náskok.

O vítězství si to tak rozdali elitní vrchaři. A celkem překvapivě k nim patřil i Gloag, který nastoupil necelých 11 kilometrů před cílem. „Když jsem zaútočil, ani jsem nepřemýšlel nad výhrou,“ připustil.

Pomohlo mu navíc, že hlavní pole zbrzdil hromadný pád. Skupina favoritů se poté osekala na pouhá čtyři jména, mezi nimiž nechyběli ani první dva muži celkového pořadí – druhý Diego Ulissi s držitelem žlutého trikotu Marcem Hirschim.

Právě Švýcar se kilometr před cílem vydal stíhat vedoucího Brita, ale nastoupil až příliš pozdě. Druhým místem si sice pojistil žlutý dres, ovšem pro největší triumf kariéry si dojel Gloag. „Až těsně před cílem mi došlo, že by to fakt mohlo vyjít,“ rozplýval se.

Nejlepším českým cyklistou byl znovu na 19. místě Martin Voltr, který se drží na průběžném 20. místě. Čtyřdenní Czech Tour ukončí nedělní 129 kilometrů dlouhá etapa ze Šumperka finišující na kostkách ve Šternberku.

Cyklistický závod Czech Tour, 3. etapa Moravská Třebová – Dlouhé stráně (134,5 km):

1. Gloag (Brit./Visma-Lease a Bike) 3:23:59

2. Hirschi (Švýc./UAE Emirates) -8

3. Ulissi (It./UAE Emirates)

4. Vermaerke (USA/dsm-firmenich PostNL)

5. Higuita (Kol./Red Bull-Bora-hansgrohe)

6. Brenner (Něm./Tudor) všichni -13

...19. Voltr (ČR/Pierre Baguette) -1:36

28. Boroš (ČR/Elkov-Kasper) -2:53

32. Vysočan (ČR/Pierre Baguette) -3:36

Průběžné pořadí:

1. Hirschi 11:11:58

2. Ulissi -22

3. Higuita -31

4. Vermaerke

5. Brenner (oba -38)

6. Storer (Austr./Tudor) -50

...20. Voltr -2:41

26. Boroš -4:47

32. A. Ťoupalík (ČR/TDT-Unibet) -6:54

Související témata: