Hlavní obsah

Philipsen si na Tour připsal třetí etapový triumf, jeho sprinterský sok spadl

Belgičan Jasper Philipsen vyhrál ve sprintu úterní 16. etapu Tour de France, a připsal si tak třetí vítězství v letošním ročníku. Vyrovnal tím Biniama Girmaye, jenž měl necelé dva kilometry před cílem pád. Rozestup mezi vedoucím Tadejem Pogačarem a Jonasem Vingegaardem se nezměnil a zůstává více než tři minuty.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Moment ze 16. etapy letošní Tour de France

Článek

„Jsem rád, že to byla týmová souhra. Je to těžká Tour a výhry mě samozřejmě těší,“ řekl Philipsen.

Byla to sprinterská etapa, a tak bylo od začátku – zvlášť ve větrném počasí – víceméně zřejmé, že se většina z cyklistů nebude pouštět do zběsilých úniků a že peloton se po dni volna bude držet „rozjezdového“ tempa. Však i televizní kamery ve velkém zabíraly diváky a jejich kostýmy, protože samotné dění příliš vzruchu nepřinášelo.

Teprve po 90 kilometrech se od celistvého balíku odvážně odpoutal Francouz Thomas Gachignard, který si záhy vyjel dvouminutový náskok. Ten si desítky kilometrů konstantně udržoval, až zhruba 40 kilometrů před cílem do toho peloton šlápl a začal ztrátu výrazněji stahovat. Po zhruba 15 kilometrech pak Gachignarda definitivně polapil.

O chvíli později vystrašil Tour tým Uno-X, jehož dvě doprovodná vozidla se málem srazila na kruhovém objezdu. To proto, že jeden ze šoférů popletl správný výjezd.

Do cílového města v Nimes tak karavana dojela pospolu a závěr byl v režii spurterů, a třeba pro Marka Cavendishe, rekordmana v počtu etapových výher, to byla nejspíš poslední šance na další triumf.

Nedočkal se ho, stejně jako Girmay, který se na posledním kruhovém objezdu připletl do karambolu, nicméně dál mu zůstává dres pro lídra bodovací soutěže. A tak se cesta k prvenství otevřela Philipsenovi.

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa Gruissan - Nimes (188,6 km):
1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:11:27
2. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious)
3. Kristoff (Nor./Uno-X Mobility)
4. Bennett (Ir./Decathlon-AG2R-La Mondiale)
5. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike)
6. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech) všichni stejný čas
...138. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -2:30
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 67:35:56
2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -3:34
3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -5:44
4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -10:54
5. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -11:21
6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -11:27