Hlavní obsah

Osm elitních týmů, televizní přenos i nová trofej. Czech Tour chce poskočit o kategorii výš

Největší cyklistický závod na českém území startuje přesně za čtyři týdny. Czech Tour, která se pojede od 25. do 28. července znovu na Moravě, hlásí rekordní účast hned osmi worldtourových týmů v čele s elitními stájemi UAE Emirates nebo Visma-Lease a Bike. Ředitel závodu Leopold König na start lanaří i úřadujícího vítěze Vuelty Seppa Kusse, který kvůli covidu přišel o Tour de France. „Šance jsou padesát na padesát, snad to klapne,“ líčil.

Czech Tour i s osmi worldtourovými týmy a českou elitou se letos pojede na konci července.Video: Czech Tour

Článek

Zatímco loni na závod třetí nejvyšší kategorie 2.1 dorazily „jen“ tři worldtourové týmy, letos jich pořadatelé mají potvrzených hned osm. „Loňský rok se organizačně vydařil, což si mezi sebou zástupci jednotlivých týmů samozřejmě sdělí,“ vysvětloval König.

Týmy z kategorie World Tour, které potvrdily účast:
Bahrain Victorious, Bora - hansgrohe, Visma-Lease a Bike, UAE Team Emirates, Intermarché-Wanty, Ineos Grenadiers, Soudal Quick-Step, Team dsm-firmenich PostNL.

Samotné soupisky jednotlivých stájí se ovšem dozví až pár dní před startem. Rozhodně však pojede česká elita v čele s úřadujícím domácím šampionem z časovky Mathiasem Vackem, jenž se představí v dresu development týmu Lidl-Trek. „Dneska ráno mi potvrdil účast,“ prozradil šéf Czech Tour.

Novinkou je zařazení do televizního programu. Posledních 90 minut z každé etapy poběží na stanici ČT 2, celý závod bude vysílán na streamovací platformě Eurosportu. „Slibujeme si, že televize závod velmi pozvedne,“ věří König. Od příštího roku už budeme plnohodnotně na Eurosportu i ČT sport. Proč tam nejsme letos, asi všichni ví. Kolidujeme s olympiádou,“ podotkl prezident závodu Robert Kolář.

„Samozřejmě cítíme, že pozornost už bude směřována na olympiádu. Ale termín hned po Tour de France je pro nás dobrý, ještě těžíme z dozvuků nejslavnějšího závodu,“ mínil König. „Navíc ostatní konkurenční závody svůj termín právě kvůli olympiádě posunuly, my jsme zůstali jako jeden z mála závodů,“ líčil.

Získáním televizního přenosu navíc Czech Tour splnila i poslední kritérium pro to, aby se mohla posunout do druhé nejvyšší kategorie etapových závodů 2.Pro. „Chceme tam poskočit od roku 2026. Měla by to být jen technikálie,“ doufá König. „Navíc vedeme diskuse, jestli závod nerozšířit třeba na pět nebo šest etap,“ prozradil.

V plánu je i rozšíření do dalších krajů. „Letos jsou v programu dvě nová města, Zlín a Ostrava. V budoucnu se chceme podívat třeba i do Prahy,“ nastínil šéf a bývalý profesionální cyklista.

Organizátoři si pro vítěze letošního ročníku přichystali i nové speciální ocenění. Osmikilovou skleněnou trofej pro vítěze celkového pořadí navrhoval šperkař a architekt Oldřich Sládek, který měl na svědomí i návrh medailí pro domácí mistroství světa v hokeji 2015. „Pohár je skleněný, velký a těžký. Měl jsem asi 35 variant, nakonec jsme vybrali tu nejjednodušší,“ popisoval Sládek.

Foto: Barbora Reichová/Czech Tour

Nová trofej pro celkového vítěze Czech Tour má půdorys tvaru České republiky.

Žlutě svítivá trofej, která za slunečního světla mění barvu na zelený odstín závodu Czech Tour, má symbolický půdorys tvaru hranic České republiky. Stejným stylem jsou pak vymyšleny i poháry pro vítěze jednotlivých etap, každá z nich je totiž ve tvaru čtvrtiny hlavní trofeje.

Každý pohár navíc ukrývá pod horním plíškem miniaturní dutinu, do níž pořadatelé na památku vloží originální artefakt z příslušné etapy.

Rozpis etap cyklistické Czech Tour 2024:
1. etapa - 25. července: Prostějov – Ostrava (151,3 km/1 418 m převýšení)
2. etapa - 26. července: Zlín – Pustevny (172,7 /3 389)
3. etapa - 27. července: Moravská Třebová – Dlouhé Stráně (139,4 /2 458)
4. etapa - 28. července: Šumperk – Šternberk (129,2 /1 945)
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.