Hlavní obsah

Ošklivý pád ukončil etapu, třicet závodníků šlo k zemi

Aktualizováno

Z mokré silnice se stal kat takřka celého pelotonu. Cyklisté se v 5. etapě Critéria du Dauphiné, který je pro velkou část jezdců generálkou před Tour de France, potýkali s nepřízní počasí. Na úzké zmáčené vozovce 21 kilometrů před cílem přišly v jeden moment dvě kolize, které poslaly na zem třicet závodníků. Incident nejvíce odnesla hvězdná nizozemská stáj Visma-Lease a Bike, zraněné domestiky Dylana van Baarleho a Stevena Kruijswijka totiž odvážela sanitka.

Foto: Profimedia.cz

Pátou etapu závodu Critérium du Dauphiné poznamenal hromadný pád.

Článek

Závodníci najížděli do mírného sjezdu opatrně a v mírné rychlosti, zejména levá část úzké silnice se však proměnila téměř v kluziště, na kterém se cyklisté nedokázali udržet. Klouzali po mokrém asfaltu, většina vyvázla bez následků nebo jen s odřeninami.

Spadl i lídr průběžného pořadí Belgičan Remco Evenepoel, který se na Dauphiné vrátil poté, co si na začátku dubna v závodě Kolem Baskicka zlomil klíční kost. I nyní nevypadal po pádu vůbec dobře a se zkrvaveným kolenem seděl vedle vozovky, poté však nasedl na kolo a měl by být v pořádku. Stejně jako další z favoritů Primož Roglič či Juan Ayuso.

Organizátoři se po dohodě s komisaři a samotnými jezdci rozhodli, že závěr etapy neutralizují. „V souladu s porotou složenou z komisařů UCI bylo rozhodnuto, že vzhledem k tomu, že k dispozici není dostatek sanitek, které by se mohly postarat o bezpečnost jezdců, protože jsou všechny zaneprázdněny cestou do různých nemocnic, bude závod neutralizován,“ zaznělo v oficiálním rádiu.

Do cíle v Saint-Priest se tak dojelo v poklidném tempu, etapa nepoznala vítěze a výsledky se nepočítají do celkového pořadí, v němž stále vede Evenepoel o 33 sekund před Rogličem. Závod končí v neděli.

Hromadný pád naštěstí neměl takové následky jako kolize v Baskicku, zranění však také přinesl. Odstoupit musel Belgičan Milan Menten i zmiňovaná nizozemská dvojice Kruijswijk a Van Baarle, jenž se držel za bolavé rameno. „Silnice, kde k velké kolizi došlo, zdánlivě nepředstavovala žádné nebezpečí, ale byla velmi kluzká. Oba byli z pádu dost potlučení,“ připustil Grischa Niermann, sportovní ředitel Visma-Lease a Bike.

Pro jeden z elitních světových týmů jde o další velkou komplikaci před blížící se Tour de France, která startuje už na konci června. „Je to pro nás další hořká pilulka ke spolknutí, ale musíme ukázat odolnost,“ uvědomoval si Niermann.

Otazník totiž stále visí nad startem obhájce prvenství Dána Jonase Vingegaarda, který dohání manko v přípravě po dlouhém zotavování z baskického karambolu, při němž si zlomil klíční kost, několik žeber a poranil si plíce. Vysokohorské soustředění s ním absolvuje také týmový parťák Belgičan Wout van Aert, jenž se rovněž vrací po zranění, i Francouz Christophe Laporte, který laboroval s nemocemi.

Všichni mají být součástí Vingegaardova tažení za třetím vítězstvím v řadě na Tour de France. Jenže nejlepšímu týmu posledních let se dál lepí smůla na paty a ze skládačky pro prestižní závod mu dost možná vypadlo důležité nizozemské duo.

Související témata: