Hlavní obsah

Olympijský šampion, obhájce nebo Pogačar? Chystá se velká bitva o cyklistickou duhu

Bude to přehlídka skutečně toho nejlepšího, co současný cyklistický svět nabízí. Na 273 kilometrů dlouhé trati kolem švýcarského Curychu se v neděli (od 10:30 hodin) představí elitní jména, jejichž nositelé se poperou o prestižní duhový trikot mistra světa. Mezi největší favority se řadí šampion Tour de France Tadej Pogačar, dvojnásobný olympijský vítěz Remco Evenepoel nebo obhájce prvenství Mathieu van der Poel. Anebo jim rybník vyfoukne někdo úplně jiný? Překvapit chce i česká čtveřice.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Tadej Pogačar ze Slovinska v Montrealu

Článek

Žádná šance pro sprintery, pořádná šichta i pro ty nejlepší klasikáře. Na okruhu o délce 27 kilometrů sice nečíhá žádný táhlý kopec, cyklisté však hned sedmkrát budou muset zdolat 2,3 kilometru dlouhé stoupání Witikonerstrasse, kde sklon dosahuje až devíti procent. „Vrchaři samozřejmě budou mít východu, ale i klasikáři to můžou přežít, pokud budou mít dobrý den. Tenhle závod může dopadnout opravdu všelijak,“ uvědomuje si Evenepoel.

Belgičan sám už duhu jednou oblékal, a to po triumfu před dvěma roky v Austrálii. I tehdy bylo na programu dost kopců, nyní ještě o něco více. Závodníci zdolají celkové převýšení 4291 metrů. Evenepoel je navíc povzbuzen triumfem z časovky ze závěru minulého týdne. „Trochu tlaku to ze mě smylo. Navíc si teď můžu ještě víc věřit. Cítím se skvěle, nohy tu mám výborné,“ pochvaluje si 24letý Evenepoel.

Kdyby po dvou zlatech z Paříže přidal i dva tituly mistra světa z obou disciplín, byl by to opravdu unikátní kousek. Ovšem zatímco v časovce byl obřím favoritem, teď se světlo upíná hlavně na slovinský fenomén. Tadej Pogačar si dal po třetím vítězství na Tour de France volno, vynechal olympiádu a závodil pouze na dvou jednorázkovkách v Kanadě, přičemž druhou z nich ovládl.

Jinak se 26letá hvězda plně soustředila na světový šampionát. „Moc ho chci vyhrát,“ neskrývá Pogačar ambice. Duhový dres mu totiž ještě ve sbírce chybí. Před dvěma roky v Austrálii vyhořel, loni bral třetí místo. Otázkou je, na jakou se bude moci spolehnout týmovou podporu. Matej Mohorič kvůli zranění absentuje a další z velkých jmen Primož Roglič má rovněž vlastní cíle.

A jak na tom bude obhájce, 29letý Nizozemec Mathieu van der Poel? Na jaře vyhrál, co se dalo, triumfoval i na slavném Paříž-Roubaix. Na Tour de France příliš vidět nebyl, ale šéf jeho stáje Alpecin-Deceuninck Christoph Roodhooft krátce před startem hlásí: „Je ve špičkové kondici. V nejlepší pohodě, v jaké může být. A ten náročný okruh zvládne,“ je přesvědčen Roodhooft.

Do širšího okruhu favoritů lze určitě zařadit domácí naději Marca Hirschiho, zmiňovaného Rogliče, Američana Mattea Jorgensona, Australana Bena O’Connora, Brita Adama Yatese nebo Dána Madse Pedersena.

Hodně složitý úkol stojí před lídrem české sestavy Mathiasem Vackem, jemuž nevyšla časovka a obsadil až 27. příčku. „Bude to hodně těžký závod, všichni mluví o tom, že by měl vyhrát někdo z elitních vrchařů. Ale když to Vackovi sedne, může překvapit,“ věří reprezentační trenér Petr Kaltofen.

Dvaadvacetiletý berounský rodák dostane k ruce Jakuba Otrubu, Michaela Boroše a Michala Schlegela. V nominaci chybí elitní vrchař Jan Hirt, kterého zbrzdily zdravotní problémy a trenérovi s předstihem řekl, že by se nestihl dostat zpátky do optimální formy. „Tým je poskládaný dobře, kluci se Mathiasovi budou snažit maximálně pomoci,“ dodává Kaltofen.

Na závěr se sluší připomenout, že na mistrovství světa se stejně jako na olympiádě nebo evropském šampionátu závodí bez vysílaček. Cyklisté se tak budou muset poprat s pořádným chaosem. Kdo se s nedostatkem informací a náročnou tratí popere nejlépe a bude celý rok jezdit v pohledné duze?