Hlavní obsah

Obrovská hloupost! Polský cyklista zazmatkoval a sundal půlku pelotonu včetně Sagana

Aktualizováno

Tenhle moment si za rámeček své zatím krátké kariéry rozhodně nedá. Polský cyklista Filip Maciejuk v nedělní klasice Kolem Flander způsobil hloupou chybou hromadný pád pelotonu. Sám sice z kola nespadl, závod pro 23letého jezdce týmu Bahrain Victorious přesto skončil. Byl totiž diskvalifikován.

Foto: Panoramic/Jan De Meuleneir, ČTK

Závodníci se sbírají po hromadném pádu v 107. ročníku závodu Kolem Flander.

Článek

Nekonečná 273 kilometrů dlouhá klasika nebyla ještě ani v polovině, když se k zemi poroučeli velcí favorité v čele Woutem van Aertem nebo Julianem Alaphilippem. Po dalších kilometrech dokonce musela odstoupit slovenská hvězda Peter Sagan. Takové „zářezy" si připsal na své konto Filip Maciejuk...

Peloton byl v místě karambolu natěsnaný na silnici a někteří závodníci včetně mladého Poláka využili k jízdě prostoru na krajnici. Neasfaltovaný úsek ale náhle přerušil ostrůvek trávy, která byla po prudkých deštích v Belgii doslova nacucaná vodou. A zatímco ostatní jezdci se obezřetně vrátili před kritickým místem na vozovku, Maciejuk situaci vůbec neodhadl a vletěl přímo do pasti.

V ten moment zazmatkoval a rychle stočil kolo zpátky na silnici. Postrčil však Tima Wellense, který v tísni těžkou situaci neustál. A po pár sekundách ležela na asfaltu třicítka závodníků. Trest za hloupost byl nevyhnutelný. Diskvalifikace.

„Opravdu se omlouvám za svou chybu, kterou jsem způsobil hromadný pád. Doufám, že všichni, kteří se do incidentu zapojili, jsou v pořádku," litoval Maciejuk v prohlášení na svém Twitteru.

„Tohle by se stávat nemělo a byl to obrovský omyl v mém úsudku. Rozhodně nebyl záměr tohle způsobit. Vše, co teď můžu udělat, je omluvit se za svou chybu a poučit se z ní do budoucna," dodal. Závod ovládl Slovinec Tadej Pogačar.

Související témata: