Hlavní obsah

Nervy na gauči, pak slzy maminky. Odvážná Češka jede v osmnácti na olympiádu!

Chtěla slavit po povedené jízdě na kole, místo toho prožívala radost z kvalifikace na olympiádu doma na gauči. A s mnohem většími nervy. Ale podstatné je, že i přes zranění se BMX freestyle cyklistka Iveta Miculyčová v pouhých osmnácti letech probojovala do Paříže. A určitě v jejím případě nemusí zůstat „jen“ u účasti.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Iveta Miculyčová míří na olympiádu do Paříže.

Článek

Druhý díl olympijské kvalifikace v Budapešti jste sledovala doma s ortézou na noze. Co se stalo?

Trénovala jsem doma v parku a při posledním triku špatně dopadla a vyvrkla si kotník. U doktorů se přišlo na to, že vazy jsou natržené, tak jsem dostala našlapovací ortézu. Ale naštěstí už ji mám jen na delší vzdálenosti.

Jak stresující pak bylo pro vás sledování kvalifikace v Budapešti? Počítala jste, kdo ze soupeřek může vaši účast ohrozit?

Sledovala jsme to živě, holky jezdily fakt kvalitně. A počítala jsem, byla šance, že bych se tam nemusela dostat. Ale dopadlo to přesně, jak jsem potřebovala.

Jaká byla vaše první reakce, když přišlo potvrzení postupu?

Měla jsem ohromnou radost. Hnedka jsem to řekla celé rodině, známým, kamarádům, napsala jsem to do školy. Teď se těším, až budu moct naplno trénovat.

Kdy se budete moct vrátit na kolo? Olympijská kvalifikace vás čeká 30. července…

Chtěla bych jít trénovat už ve čtvrtek, ale mám začít pomalu, což úplně neumím. Takže příští týden. (úsměv) Myslím, že se to brzy zahojí.

Čím se zabavíte?

Jezdím hodně na motorce, mám enduro na motardových kolech, tak jezdím po silnici. Trochu na rotopedu, jezdím na lasery a rehabilitace, abych se stihla pořádně vyléčit.

Jak prožívala boj o olympiádu rodina? Když jste s BMX začínala, tak se o vás báli…

A teď to mamka prožívala asi nejvíc. Když jsem se zranila a zjistila, že nemůžu do Budapešti, byla smutná, že se na olympiádu nedostanu a je po všem. Ale když jsem jí teď oznámila, že jedu, byly i slzičky. Jen do Paříže už nesehnali lístky, tak budou fandit na dálku.

Už vás trochu pohlcuje blížící se olympijská atmosféra?

Tím zraněním nejsem úplně nastavená ve sportovním módu, asi to teprve přijde. Ale už se těším, i když jsem malinko nervózní, protože moc nevím, co mě čeká. Když jsem s BMX začínala, tak mě nikdy nenapadlo, že bych se na olympiádu dostala. A teď je to tady.

Víte už něco o parku, v němž budete závodit?

Zatím jsem ho neviděla, ani jsem nebyla v Paříži, jen jsem viděla Eiffelovku z letadla. (úsměv) Ale budeme mít čtyři dny tréninků a toho času bude spousta, většinou míváme jen hodinu dohromady.

Mixzóna s Ivetou MiculyčovouVideo: Sport.cz

Bude mít tréninková pauza vliv na triky, které si do Paříže nachystáte? Pilovala jste flair, tedy salto vzad s otočkou o 180 stupňů v rampě…

Trochu se bojím, jak to bude vypadat, až se vrátím na kolo, protože když na něm nejezdím tři dny, tak si pak připadám, jako bych na něm nebyla měsíc. Ale na flair budu připravená. Předvedla jsem ho už v Šanghaji a vyšel mi.

Může to být váš trumf na hrách?

Ten trik dělá kromě mě i pár dalších holek, takže za něj budou body, ale nebude to hlavní trik. Myslím, že bude rozhodovat originalita. Když předvedete triky, které nikdo moc nedělá, je to hodnocené daleko víc, než když každá holka skočí a protočí řídítka. Pro mě je teď vrchol backflip barspin, salto vzad s protočením řídítek, díky němuž jsem vyhrála mistrovství Evropy. Od té doby jsem ho nedělala, protože je obtížné, tak si ho zase potřebuju osvojit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.