Hlavní obsah

Nejhorší hory v životě, přiznává Bittner. Na Vueltě už zapomíná češtinu

Sranda skončila. Po prvním týdnu své premiérové Grand Tour, kde český cyklista Pavel Bittner zazářil vyhranou pátou etapou, teď sprinteři na španělské Vueltě trpí. Minulý týden museli zvládnout náročné horské zkoušky. „Vrchařský level je rozhodně nejvyšší, co jsem v životě zažil. V kopcích se jedou neskutečné výkony. Nějak to přežívám, ale odpočinek už přišel vhod,“ líčil 21letý talent během volného dne v nahrávce pro média.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Pavel Bittner během Vuelty.

Článek

Pondělí strávili cyklisté ve Španělsku bez kola. „Sice jsme měli v plánu vyjet na hodinu a půl ven, ale bohužel hodně pršelo, tak jsem se musel vypotit jenom na trenažeru, aby tělo úplně neusnulo,“ vysvětloval Bittner, jenž během volného dne hlavně doplňoval energii. „Spal jsem asi devět hodin, přes den jsem pak skoro usnul na masáži. Jsem zrelaxovaný až až,“ usmíval se.

Čas během večerů si s týmovými parťáky z dsm-firmenich PostNL krátí třeba i kartami. „Hrajeme Uno. Máme dobré vztahy, rozumíme si. Je super, že zatím nikdo z nás nemusel odstoupit a pokračujeme v osmi. Atmosféra v týmu je i díky tomu výborná a držíme vysokou morálku,“ pochvaloval si olomoucký rodák.

Při své premiéře na Vueltě zapsal vedle vítězství i páté a šesté místo v etapě. Září i jeho o rok starší krajan Mathias Vacek, který bral už dvě druhá místa. „Je fajn, že tu je taky. Sice se tolik nevidíme, ale občas pokecáme. Je pro mě už skoro nezvyk mluvit česky, jak používám výhradně angličtinu, která je pro mě aktuálně jednodušší,“ přiznal Bittner.

Před závěrečnými šesti etapami má stále dost energie. „Poslední dva dny se mi šlapalo celkem dobře. Nohy tolik nebolí, cítím příjemnou únavu z toho, že jsem poslední dva týdny něco dělal,“ popisoval majitel tří profesionálních vítězství, která všechna vybojoval v srpnu.

V úterý bude muset zvládnout další prověrku v horách. „I parťáci říkají, že to je jeden z nejšílenějších závodů. Letos se na Vueltě často hodně dlouho formuje únik, takže se zpočátku jede bláznivé tempo. S tím mívám trochu problém,“ připustil.

Motivuje ho však středeční etapa, kde by mohl dostat ještě jednu příležitost na dobrý výsledek v hromadném dojezdu. „Sedmnáctá etapa mě žene dopředu a motivuje mě. Tam vidím ještě jednu šanci pro sprintery,“ věří. „A už se moc těším na závěr do Madridu, kam má přijet i rodina a přítelkyně,“ dodal Bittner.