Hlavní obsah

Nejasnosti kolem tragické smrti. Švýcarská cyklistka dlouho čekala na první pomoc

I čtyři dny po tragickém pádu 18leté švýcarské cyklistky Muriel Furrerové, která na následky těžkého poranění hlavy v nemocnici v sobotu zemřela, zůstávají klíčové otázky nezodpovězené. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) stále nezveřejnila, kde ani jakým způsobem k nehodě na závodě juniorek na mistrovství světa v Curychu došlo. Podle dosavadních zjištění ale zesnulá jezdkyně musela čekat na první pomoc až desítky minut.

Foto: Michael Buholzer, ČTK/AP

Klíčové otázky kolem úmrtí Muriel Furrerové zůstávají nezodpovězené.

Článek

UCI po smrti talentované cyklistky ke sledovanému případu zatím nevydala žádné stanovisko. V sobotu sice uspořádala tiskovou konferenci, na ní však její prezident David Lappartient odpovídal jen velmi stroze a neurčitě. „Nemůžu to komentovat, protože policie případ stále vyšetřuje. To je její práce, takže nemůžu odpovídat. Může to chvíli trvat, ale respektujeme práci policie,“ prohlásil Lappartient.

I kvůli chybějícím informacím se tak rozjely různé spekulace. Podle švýcarského deníku Blick spadla Furrerová při hustém dešti v pátek kolem 11:00 hodin. Když kolem předpokládaného místa nehody ve 12:45 projížděl paracyklistický závod, nacházely se v levotočivé zatáčce sanitky s blikajícími světly.

Není jasno, jak dlouho záchranáři poskytovali domácí cyklistce první pomoc, příliš dlouho však zřejmě ne. Podle potvrzených informacích totiž vrtulník z nedaleké nemocnice v Dübendorfu vzlétl až ve 12:52 hodin, na místo dorazil o čtyři minuty později.

Rovněž renomovaný server Cyclingnews připouští možnost, že tragického pádu Furrerové při hustém dešti 32 kilometrů před cílem si opravdu nikdo nevšiml a švýcarská cyklistka ležela v lese u vozovky dlouhé desítky minut bez povšimnutí.

A jelikož je na závodech jako mistrovství světa, Evropy nebo olympijských hrách zakázána rádiová komunikace, ani tímto způsobem se o karambolu nikdo dozvědět nemohl. „Nechci, aby se tahle nehoda zneužila k diskuzi o rádiu. Je příliš brzy vyhodnocovat, jestli bychom ji s rádiem zachránili dříve, nebo ne,“ poznamenal Lappartient.

Nepomohly ani GPS trackery umístěné v kole závodnice. „Informace ze sledovače se primárně používají pro televizní zpravodajství,“ vysvětlil jen Olivier Senn, sportovní ředitel šampionátu.

Stále tak přibývají spíš další otázky než odpovědi.