Hlavní obsah

Nečekaný vývoj Vuelty. Australan po suverénní výhře bere červený trikot s obrovským náskokem

Aktualizováno

První úspěšný únik na letošní Vueltě a hned tak dominantní! Australský cyklista Ben O'Connor v šesté středně horské etapě bez problémů odpáral všechny soupeře ze skupiny uprchlíků a ačkoliv posledních 27 kilometrů šlapal sólo, stále navyšoval náskok na peloton. Do cíle dorazil o šest a půl minuty dříve než hlavní skupina s lídrem Primožem Rogličem, a tak se 28letý vrchař oblékl do červeného trikotu s náskokem téměř pěti minut! Vuelta tak získala nečekaný a velmi zajímavý náboj.

Foto: Profimedia.cz

Australský cyklista Ben O'Connor se raduje z vítězství v šesté etapě Vuelty.

Článek

Rogličův tým RedBull Bora-hansgrohe sice plánoval se na chvíli zbavit tíhy červeného dresu, ovšem kontrolovaně, s malou ztrátou a ideálně někomu z méně nebezpečných soupeřů. To se však pořádně vymklo. „Takhle rozsekat veškerou konkurenci? Hodně speciální, užíval jsem si každý moment,“ usmíval se šťastný vítěz.

Ze začátku se jelo v drtivém tempu. Po 45 kilometrech se sice vytvořil 33členný únik, jehož součástí byl i Mathias Vacek, ovšem nevybudoval si větší náskok a z pelotonu nastupovali další jezdci. Včetně O'Connora. „Byl jsem zklamaný, že jsem se do prvního úniku nedostal. Ale pak se situace znovu otevřela a šel jsem do toho. Už od startu jsem viděl velkou šanci vyhrát tuhle etapu, tak jsem šlapal naplno,“ líčil.

Vepředu se nakonec vytvořila skupina třinácti závodníků, do níž se ve sjezdu ještě snažili dostat Vacek s Woutem van Aertem, avšak neúspěšně.

Ačkoliv Bora musela vědět o kvalitách výbušného Australana, takový výkon od něj zřejmě nečekala. O'Connor už 60 kilometrů před cílem ujel společně s Nizozemcem Gijsem Leemrizem. Chytře pošetřil nějaké síly, v předposledním stoupání třetí kategorie pak mladého soka odpáral a mířil vstříc za velkým triumfem. „Cítil jsem se jako ve vlastním světě,“ popisoval.

V čele pelotonu se sice střídaly různé týmy a desítky jezdců, přesto na O'Connora hlavní skupina nedokázala smazat nic ve sjezdech ani ve stoupáních. „Naštěstí už nebylo tak šílené vedro,“ říkal s úlevou čtvrtý muž letošního Gira nebo Tour de France 2020.

Vyhranou etapou navíc zkompletoval sbírku vavřínů na všech třech Grand Tour. Stal se tak 112. cyklistou historie, kterému se to povedlo. „Zařadit se do takového seznamu je parádní. Vytyčil jsem si to před startem Vuelty jako cíl,“ prozradil Australan. „A teď mám navíc i červený trikot, to se může povést třeba jednou za život,“ radoval se.

Ale co teď bude s dresem pro lídra závodu? O'Connor před startem Vuelty rozhodně nepatřil mezi největší favority, ovšem na Pyrenejský poloostrov přijel s cílem bojovat o celkové pořadí. Nejnáročnější horské zkoušky teprve přijdou, ale vrchař francouzského týmu Decathlon AG2R rozhodně už teď všechny soupeře zaskočil.

Sám však zůstává nohama na zemi. Že by mohl maillot rojo dovézt až do Madridu, si zatím nepřipouští. „Uvidíme. Pokusím se ho chránit, jak to jenom půjde,“ prohlásil jen O'Connor.

Druhý v celkovém pořadí Slovinec Roglič na něj aktuálně ztrátí téměř pět minut, konkrétně 4:51, třetí Portugalec Joao Almeida ještě o osm sekund více.

Mathias Vacek dokončil etapu na 64. příčce se ztrátou přes 13 minut, vítěz středeční etapy Pavel Bittner obsadil 132. místo s mankem téměř 26 minut.

Cyklistický závod Vuelta
6. etapa (Jerez de la Frontera - Yunquera, 185,5 km):
1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 4:28:12
2. Frigo (It./Israel-Premier Tech) -4:33
3. Lipowitz (Něm./Red Bull-Bora-hansgrohe) -5:12
4. Berthet (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -5:12
5. Cristián Rodríguez (Šp./Arkéa-B&B Hotels) -5:12
6. Leemreize (Niz./dsm-firmenich-PostNL) -5:12
64. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -13:12
132. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -25:52.
Průběžné pořadí:
1. O'Connor 23:28:28
2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -4:51
3. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:59
4. Lipowitz -5:18, 5. Mas (Šp./Movistar) -5:23
6. Cristián Rodríguez -5:26
64. M. Vacek -21:28
141. Bittner -40:50
Související témata: