Hlavní obsah

Nečekaný nástup a Vuelta má překvapivého vítěze! Červený trikot v problémech

Aktualizováno

Další kopce, další úspěšný únik. O vítězství v 11. etapy španělské Vuelty se znovu porvala početná skupina uprchlíků, v níž překvapil cyklista, od nějž se to úplně nečekalo. Eddie Dunbar zaskočil soupeře nástupem na posledním kilometru a dojel si pro největší úspěch v kariéře. „Pořád tomu nemůžu uvěřit,“ líčil 27letý Ir. Bojovalo se i mezi jezdci na celkové pořadí. Držitel červeného trikotu Ben O'Connor prožil horší den a ztratil 37 sekund ze svého velkého náskoku na druhého Primože Rogliče.

Foto: Profimedia.cz

Eddie Dunbar se stal překvapivým vítězem 11. etapy na Vueltě.

Článek

Únik se opět tvořil velmi dlouho. Probít se do něj snažil i Mathias Vacek, avšak útok jeho sedmičlenné skupiny neuspěl. Před peloton se probila až skupina celkem 39 závodníků, která mířila za etapovým triumfem.

V závěrečném krátkém, ale prudkém stoupání třetí kategorie na Puerto Cruxeiras se ještě nerozhodlo. Vepředu se držel největší favorit Ekvádorec Narváez, který měl největší šanci v hromadném sprintu.

Překvapivý útok si ovšem nachystal 600 metrů před cílem Dunbar, který se vyřítil ze skupiny a nikdo na něj nereagoval. „Zůstával jsem schovaný a odpočinul si. A pak jsem zariskoval, šel do toho naplno a zkusil zaskočit ostatní. Byl to pořádně dlouhý sprint, ale pro výhru byl potřeba,“ usmíval se šťastný vítěz.

Největší triumf v kariéře prožíval o to víc, že se mu poslední rok opravdu nedařilo. Kvůli pádu nedokončil loňskou Vueltu a zranil se už po druhé etapě letošního Gira. „Už jsem si myslel, že to byl hřebík do rakve mojí kariéry. Od loňské Vuelty jsem měl několik nepříjemných pádů. Vzalo mi to spoustu fyzických, ale i psychických sil. Bojoval jsem sám se sebou a dával si otázku, jestli vůbec patřím do tohoto sportu,“ svěřil se irský jezdec týmu Jayco AlUla.

Letos navíc přijel na závěrečnou Grand Tour sezony s ambicemi na celkové pořadí. „Jenže jsem neměl dobré nohy a hned na začátku jsem ztratil hodně času. Tak jsem musel přehodnotit cíle a soustředit se na vítězství v etapě. A teď můžu slavit,“ rozplýval se Dunbar.

V závěrečném stoupání v pelotonu rozjel pekelné tempo německý tým RedBull Bora-hansgrohe Primože Rogliče. Udržet se nedokázal vedoucí O'Connor, Australan ztratil kontakt, což nakoplo Rogliče i další jezdce, kteří se červenému trikotu vzdalovali.

Vysílený O'Connor dojel 37 vteřin za dalšími závodníky na celkové pořadí, stále však drží červený dres s náskokem přes tři a čtvrt minuty na Slovince. Čeští zástupci dojeli za hlavní skupinou, Vacek obsadil 88. místo s mankem přes deset minut, Pavel Bittner dojel se ztrátou 17 minut na 131. pozici.

Náročný profil Vuelty neustává ani ve čtvrtek. Na programu je sice jen 138 kilometrů dlouhá etapa, ovšem v jejím závěru cyklisty čeká 15 kilometrů dlouhé stoupání na Estación de Montaña Manzaneda.

Vuelta

11. etapa (Padrón - Padrón, 166,5 km):

Pořadí:

1. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) 3:44:52, 2. Hermans (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Poole (Brit./dsm-firmenich PostNL) oba -2, 4. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers), 5. Berrade (Šp./Kern Pharma), 6. Zana (It./Jayco-AlUla) všichni -4, …88. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -10:06, 131. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL) -17:09.

Průběžné pořadí:

1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 43:54:54, 2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -3:16, 3. Mas (Šp./Movistar) -3:58, 4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -4:10, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -4:40, 6. Carlos Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:23, …63. M. Vacek -1:11:06, 134. Bittner -2:03:54.