Hlavní obsah

Naprostá paráda! Český mladík Bittner ovládl etapu na Vueltě, udolal belgickou hvězdu

Aktualizováno

Fantazie! Český cyklista Pavel Bittner ovládl rovinatou 5. etapu španělské Vuelty. Ve sprintu o pár centimetrů udolal belgického favorita Wouta van Aerta a v pouhých 21 letech zapsal premiérové vítězství na Grand Tour při svém prvním startu. „Je to neskutečné. Vždyť teprve před pár týdny jsem získal své první profesionální vítězství. Pořád tomu nemůžu uvěřit,“ rozplýval se olomoucký rodák.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Pavel Bittner ovládl pátou etapu Vuelty a slaví největší úspěch v kariéře.

Článek

Po jedenácti letech slaví česká cyklistika etapový triumf na Vueltě. V roce 2013 Zdeněk Štybar a Leopold König slavili dokonce dva dny po sobě. Od té doby nic. Až musela přijít další generace mladíků. Mathiasi Vackovi vavřín v úvodní časovce unikl o dvě sekundy, ale jeho krajan Pavel Bittner už takovou smůlu neměl.

Ve dvou předchozích hromadných dojezdech bral solidní šestou a pátou příčku, ovšem daleko od dvojice favoritů Van Aerta a Australana Kadena Grovese. V jediné čistě rovinaté etapě letošní Vuelty ovšem naplno rozbalil svůj potenciál. „Parťákům jsem říkal, že si věřím, že to dneska opravdu můžeme dokázat,“ popisoval Bittner.

Od svých kolegů z nizozemské stáje dsm-firmenich PostNL dostal v závěru výbornou podporu. „Za poslední roky jsme na týmové souhře udělali ohromný kus práce. Kluci pro mě makali úžasně, hlavně ve finiši mi připravili výbornou pozici,“ líčil český talent.

Pak už zbývalo jen práci dokončit. A Bittner to zvládl bravurně. Našel si zadní kolo hvězdného Wouta van Aerta, nastartoval své silné nohy a natlačil se vedle Belgičana. Oběma v posledních metrech už trochu docházely síly a v první moment se zdálo, že na cílovou čáru se první dostal zelený trikot favorita. Ovšem kolo lépe do finiše hodil Bittner, což po chvilce čekaní nakonec potvrdila cílová fotografie.

„Porazit Wouta ve dlouhém finiši, ve kterém je jeden z nejlepších sprinterů je světě, je prostě bláznivé,“ radoval se Bittner, který se tak stal devátým českým cyklistou, jenž ovládl etapu na Grand Tour. Naposledy se mezi vítěze zapsal před dvěma roky Jan Hirt na italském Giru. „Říkal jsem si, že třeba jednou by se to mohlo povést. Ale hned při premiéře? Neuvěřitelné. Snad je to začátek toho, že se česká cyklistika vrátí na výsluní,“ doufá Bittner.

Prožívá naprosto průlomovou sezonu. Vždyť ještě před třemi týdny neměl na kontě ani jedno profesionální vítězství. Pak dvakrát kraloval ve spurtu na závodě Kolem Burgosu, díky čemuž si vysloužil nominaci na Vueltu. A rázem dokázal to, co jen dalších osm českých cyklistů v samostatné historii. „Přitom jsem se nikdy nebral za úplného sprintera, spíš jako klasikáře. Ale uvidíme, jak to půjde dál,“ usmál se Bittner.

Druhý z českých zástupců Vacek dokončil etapu na 31. místě. Mezi jezdci na celkové pořadí se nic nezměnilo, červený trikot dál drží Slovinec Primož Roglič. Odstoupit musel 37letý portugalský šampion Rui Costa, který se zranil při pádu přes týmového kolegu Owaina Doulla.

Cyklistický závod Vuelta - 5. etapa (Fuente del Maestre - Sevilla, 177 km):
1. BITTNER (ČR/dsm-firmenich-PostNL) 4:25:28
2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike)
3. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck)
4. Coquard (Fr./Cofidis)
5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)
6. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech)
...31. M. VACEK (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) 18:58:36
2. Almeida (Portugl./UAE Team Emirates) -8
3. Mas (Šp./Movistar) -32
4. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -38
5. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny) -41
6. Gall (Rak./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -47
...75. M. VACEK -9:56
123. BITTNER -16:38