Hlavní obsah

Nádhera, nemohl jsem si představit lepší start, raduje se Vacek. A teď už chybí jen triumf

Další srdnatý boj o vítězství. Zatímco po úvodní časovce Mathiase Vacka mohlo trochu mrzet, že mu utekl triumf o dvě sekundy, v 7. etapě je pro něj druhé místo zřejmě maximum. Český cyklista byl na Vueltě při své premiéře na Grand Tour znovu těsně od vítězství, ve sprintu menší skupiny nestačil pouze na favorizovaného Wouta van Aerta. „Tohle je pro mě opravdu skvělý výsledek finišovat za někým jako on,“ pochvaloval si stále teprve 22letý talent.

Foto: Pedro Rocha, ČTK/AP

Český cyklista Mathias Vacek.

Článek

Úspěch v páteční etapě byl o to příjemnější, že už asi nikdo z tuzemských fanoušků neočekával českou vlajku v popředí. Pavel Bittner odpadl brzy v jediném stoupání dne 25 kilometrů před koncem, v přední skupině nebyl vidět ani Vacek. „Tušil jsem, že se v kopci pojede velké tempo, ale chtěl jsem se za každou cenu udržet. To se sice nepovedlo, po kopci jsme ztráceli nějakých třicet sekund, ale bojovali jsme,“ líčil.

V pětičlenné skupině se mimo záběry kamer nakonec dokázal dotáhnout do výrazně zredukovaného pelotonu. „Věřil jsem, že když se vrátím, budu mít velkou šanci ve sprintu malé skupiny. Jel jsem opravdu nadoraz, abych se tam dostal, což se pár kilometrů před koncem povedlo,“ popisoval berounský rodák.

Poté využil výborné práce týmového parťáka z Lidlu-Trek Dána Mattiase Skjelmoseho. „Skvěle mě vyvezl na zadní kolo Van Aerta. Ten měl teda víc času na oddych, bylo to pro něj jednodušší. Snažil jsem se zaspurtovat co nejlíp, ale neměl jsem na něj,“ uznal Vacek, jenž se snažil hvězdného Belgičana překvapit brzkým nástupem, leč neúspěšně.

Další druhé místo ovšem bere všemi deseti. „Jsem moc spokojený, je to nádhera. Nemohl jsem si představit lepší start do Vuelty,“ liboval si. „Samozřejmě vítězství mi trochu chybí, ale snad ještě přijde. Šanci mít ještě budu,“ věří český mladík. „Přípravě jsem obětoval posledních pár měsíců, takže tady chci prodat, co mám v nohou,“ usmál se.

O víkendu však nejspíš bude muset upozadit osobní ambice a zhostí se role domestika pro lídra Skjelmoseho, jenž v celkovém pořadí prozatím uzavírá elitní desítku. „Pokusím se mu v horách pomoct. Čeká nás další práce ve vedru. Panuje to teď kolem 40 stupňů, tak je zásadní se dobře chladit a osvěžovat,“ uvědomoval si.

Další šanci na etapový vavřín by mohl dostat třeba ve středeční klasikářské etapě. „Uvidíme, co vymyslíme po víkendu a po volném dni,“ doplnil Vacek.