Hlavní obsah

Mistryní světa v cross country je prvně v kariéře nizozemská bikerka Puck Pieterseová

Aktualizováno

Mistryní světa v cross country se na šampionátu ve Vallnordu stala poprvé v kariéře dvaadvacetiletá nizozemská bikerka Puck Pieterseová. Stříbro získala její krajanka Anne Terpstraová, bronz Italka Martina Bertaová. Češka Jitka Čábelická obsadila v Andoře 27. místo. Zlato mezi ženami v kategorii do 23 let si ve společném závodě vyjela Kanaďanka Isabella Holmgrenová, vítězka pátečního short tracku.

Foto: Profimedia.cz

Mistryní světa v cross country se na šampionátu ve Vallnordu stala poprvé v kariéře dvaadvacetiletá nizozemská bikerka Puck Pieterseová.

Článek

Poslední vystoupení skvělé kariéry na horských kolech před přechodem na silnici vůbec nevyšlo hlavní favoritce a olympijské šampionce z Paříže Pauline Ferrandové-Prévotové. Dvaatřicetiletá Francouzka, která právě v Andoře získala v roce 2015 svůj první titul v cross country a pak přidala další čtyři v uplynulých pěti letech, dokázala držet krok jen v úvodu, pak se na trati očividně trápila. Nakonec obsadila v roli obhájkyně triumfu 14. místo.

Do programu výrazně promluvila nepříznivá předpověď počasí, organizátoři proto potřebovali program zhustit a ženy elitní kategorie vyrazily na trať společně se svými mladšími kolegyněmi. Všestranná Pieterseová, která si letos vyjela bronz na MS cyklokrosařů v Táboře, poté na biku obhájila titul evropské šampionky, ale na OH ji ze hry o medaile vyřadil defekt, ovládla závod od začátku až do konce.

V čele se jí zpočátku dokázala držet Jihoafričanka Candice Lillová, ale před polovinou závodu a celkem pět okruhů jí začala skvěle jedoucí Nizozemka ujíždět. Lillová přesto uháněla za stříbrem, ale během čtvrtého okruhu chybovala, pádem v zatáčce hodně ztratila ze svého náskoku, a i když se vrátila do sedla ještě jako druhá, šlo o osudové zaváhání.

Na druhé místo se po chvilce prodrala Terpstraová a dojela si minutu po vítězce pro stříbro. Lillová bojovala o bronz s Bertaovou, ale více sil měla Italka. Pieterseová mohla při velkém náskoku projet cílem triumfálně s vlajkou nad hlavou a navázala na loňský bronz. Čábelická na vítězku ztratila přes pět a půl minuty.

Foto: Profimedia.cz

Bikerka Jitka Čábelická při závodě Světového poháru v cross country (archivní snímek)

Podobně suverénní jako Pieterseová byla také Isabella Holmgrenová ve třiadvacítce. Stříbrná Olivia Onestiová z Francie na ni ztratila 77 sekund, třetí byla další Kanaďanka Emilly Johnstonová. Nejlepší z českých závodnic Simona Spěšná obsadila 11. místo.

V ranním závodě mužské třiadvacítky, který odstartoval již v 8:30, se radoval z titulu Francouz Luca Martin. Druhý byl Švýcar Dario Lillo, bronz vybojoval Tobias Lillelund z Dánska. Nejlepším z Čechů byl na 29. místě Jan Zatloukal. Na Martina měl v cíli manko přes čtyři a půl minuty.

Ve 12:00 začal s Ondřejem Cinkem na startu závod v cross country mužské elity, který program šampionátu uzavře.

Související témata: