Hlavní obsah

Majitel dvou trikotů v sanitce, Vuelta přišla o největší hvězdu. Slaví Soler

Aktualizováno

Pořádně nabitá byla 16. etapa španělské Vuelty. Skvělé výkony elitních vrchařů ovšem dost zastínil smolný moment jedné z největších hvězd, Wouta van Aerta. Belgický cyklista se hned dvakrát během dne ocitl na zemi. Druhý pád pro něj byl bohužel konečnou, držitel zeleného i puntíkovaného trikotu musel kvůli zranění kolene odstoupit. Etapu s dojezdem na ikonické stoupání Lagos de Covadonga ovládl z úniku španělský jezdec Marc Soler. Primož Roglič už smazal téměř celou ztrátu na průběžné vedení Bena O’Connora.

Foto: Profimedia.cz

Belgičan Wout van Aert při sjezdu z Collada Llomena upadl a Vuelta pro něj kvůli zranění kolene skončila.

Článek

Po zranění z březnového závodu Napříč Flandry se konečně dostal do skvělé formy. Wout van Aert byl hlavní postavou letošní Vuelty. Tři etapy vyhrál, třikrát skončil druhý. Navíc opět ukazoval, jak univerzálním cyklistou je. Vedle zeleného dresu držel díky častým únikům i puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře, unikátní kombinace.

Jenže 29letý Belgičan v barvách stáje Visma-Lease a Bike prestižní závod nedokončí. Na začátku posledního týdne ho potkaly hned dva pády. Po tom prvním sice bez problému sedl zpátky na kolo, a dokonce se vydal do dalšího úniku, jenže to nebylo všechno. V záludném sjezdu na mokré vozovce 50 kilometrů před cílem podklouzl a opět se poroučel k zemi.

A hned bylo vidět, že je zle. Van Aert dlouho nenasedal zpátky na kolo, držel se za zkrvavené koleno. Poté to sice ještě na chvilku zkusil, ale o pár set metrů později bylo jasno. Je konec. Belgická hvězda zastavila u týmového auta a v bolestech i se slzami v očích opustila Vueltu.

Nizozemská stáj poskytla zatím jen pár informací. „Vím jenom, že Wout odjel do nemocnice sanitkou, což nevěstí nic dobrého,“ uvedl pro belgický server Nieuwsblad sportovní ředitel Grischa Niermann.

Foto: imago sportfotodienst / Stefano Sirotti , ČTK

Belgický cyklista Wout van Aert

Etapa však pokračovala dál. Únik s několika špičkovými vrchaři mířil za vítězstvím. Strojovým tempem v závěrečném stoupání kolem jezer Lagos de Covadonga se soupeře snažil odpárat britský mladík Max Poole, týmový parťák Pavla Bittnera, ovšem na zádech se mu stále držel Ital Zana.

Soler prožíval velkou krizi, avšak nepanikařil a postupně se na vedoucí dvojici dotáhl. „Pak jsem zkoušel několikrát nastoupit, ale bylo to hodně složité,“ připustil 30letý domácí jezdec. Enormní úsilí v mlze a dešti však nakonec neslo ovoce. Soler zlomil oba soky a po třech třetích místech v letošním ročníku se dočkal vítězství. „Poslední dny jsem do úniků chodil pořád, teď to konečně vyšlo a mám výhru. Hodně speciální vítězství, “ radoval se.

Mezitím se rozjel boj i ve skupině favoritů na celkové pořadí. Držitel červeného trikotu Ben O’Connor opět hodně trpěl a nedokázal akceptovat tempo konkurentů. V táhlém kopci ztratil kontakt, ještě se ovšem kousl a limitoval manko tak, aby o průběžné vedení nepřišel. Maillot rojo tedy těsně udržel, před Slovincem Primožem Rogličem už ale drží náskok pouhých pěti vteřin. Před etapou to byla minuta.

Pavel Bittner se v úvodu zkoušel probojovat do úniku, před pelotonem se však dlouho neudržel. Nakonec dojel na 86. pozici s téměř půlhodinovou ztrátou. Druhý z českých zástupců Mathias Vacek obsadil 75. místo s mankem necelých 27 minut. Čeští mladíci už vyhlíží středeční 17. etapu, která by mohla naskytnout poslední šanci pro sprintery. Na programu jsou jen dvě stoupání druhé kategorie, to už ovšem krátce po startu.

Vuelta

16. etapa (Luanco - Lagos de Covadonga, 181,5 km):

Pořadí:

1. Soler (Šp./UAE Team Emirates) 4:44:46, 2. Zana (It./Jayco-AlUla) -18, 3. Poole (Brit./dsm-firmenich PostNL) -23, 4. Vine (Austr./UAE Team Emirates) -57, 5. Izagirre (Šp./Cofidis) -1:02, 6. Del Toro (Mex./UAE Team Emirates) -1:29, …75. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -26:52, 86. Bittner (dsm-firmenich PostNL) -29:51.

Průběžné pořadí:

1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 65:09:00, 2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -5, 3. Mas (Šp./Movistar) -1:25, 4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -1:46, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -2:18, 6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -3:48, …69. M. Vacek -2:15:11, 126. Bittner -3:30:10.