Hlavní obsah

Lotyši cítí křivdu, žádají diskvalifikaci Van der Poela. Někteří jsou si rovnější, stěžují si

Dozvuky napínavého závodu mužů na mistrovství světa v silniční cyklistice zní ještě tři dny po finiši. Lotyšská reprezentace, v níž zazářil nečekaným čtvrtým místem Tomš Skujinš, se totiž dožaduje diskvalifikace bronzového Mathieua van der Poela. Hvězdný Nizozemec totiž během závodu vjel na chodník, což pravidla neumožňují. „Ale nedostal za to ani pokutu. Zdá se, že někteří jsou si rovnější než jiní,“ stěžuje si Lotyšský cyklistický svaz v otevřeném dopise.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský cyklista Tomš Skujinš se mohl spolehnout na podporu fanoušků.

Článek

Inkriminovaná situace nastala 58,4 kilometru před cílem a byla dobře vidět i v televizních záběrech. Van der Poel při útoku domácího Švýcara Marca Hirschiho zůstal schovaný příliš vzadu. Aby předjel trojici soupeřů, vyskočil na dvě vteřiny na chodník podél vozovky a jen těsně minul některé diváky. „Tohle v závodě už rozhodně udělat nemůžete,“ říkal hned v přenosu Eurosportu bývalý jezdec a komentátor Robbie McEwen.

Obhájce duhového trikotu nakonec v Curychu dojel za suverénním Tadejem Pogačarem a stříbrným Benem O’Connorem na třetí pozici, když přesprintoval Hirschiho, Remca Evenepoela a především čtvrtého Skujinše.

Lotyšský svaz tak vycítil šanci, jak by mohl dostat svého jezdce na pódium, což by pro malou pobaltskou zemi byl obrovský úspěch. „Podle pravidel musí být jezdec, který skočí na chodník a ohrozí veřejnost nebo ostatní jezdce, okamžitě diskvalifikován,“ upozornil prezident federace Sandis Akis.

Za samotnou jízdu po chodníku hrozí cyklistům pokuta 200 až 1000 švýcarských franků, v přepočtu 5400 až 27000 korun. „V tomto případě Van der Poel nedostal ani pokutu. Skutečným problémem ale je, že ohrožoval diváky, když předjížděl tři soupeře na chodníku, aniž by k tomu měl nějaký zvláštní důvod, protože se nevyhýbal srážce,“ vysvětlovali Lotyši.

„To je přestupek, který byl letos trestán diskvalifikací,“ připomněli prohřešek švýcarské cyklistky Marlen Reusserové na jarní klasice Gent-Wavelgem.

Na nepovolený manévr Nizozemce si stěžovali hned po závodě, ovšem neúspěšně. „Zástupce lotyšské federace se snažil tuto situaci projednat s komisaři Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Jeden z nich prohlásil, že všichni komisaři tuto situaci viděli, ale nepovažovali ji za nebezpečnou a za něco, co by mělo být potrestáno,“ stojí dále v otevřeném dopise.

„Lotyšský zástupce trval na tom, že pravidla platí pro všechny, ale komisař tvrdil, že by to nebylo dobré pro sport, a vykládal si pravidla podle svého. Lotyšský zástupce byl následně poslán pryč. Zdá se, že někteří jsou si rovnější než jiní, zejména pokud jde o nepopulární rozhodnutí, která je třeba učinit,“ kritizoval to prezident Akis.

„Jako relativně malá federace jsme tímto rozhodnutím hluboce znepokojeni. Kdyby Van der Poel narazil do diváka na silnici, bylo by to pro náš sport dobře, nebo špatně?“ řečnicky se tázal Akis.

Tři dny po závodě už je vysoce nepravděpodobné, že by se měnily výsledky šampionátu, lotyšský svaz však chce na kontroverzní spor alespoň upozornit veřejnost. „Naléhavě žádáme UCI, aby důsledně uplatňovala svá pravidla k zajištění bezpečnosti a integrity cyklistiky a nenechávala tento druh potenciální nehody bez odezvy jen proto, že by šlo o takzvané poškození pověsti,“ apeloval.

„Jako součást cyklistického světa očekáváme, že UCI veřejně vysvětlí rozhodnutí komisařů, aby se podobným situacím předešlo, protože nevěnování pozornosti této situaci vytváří půdu pro větší riziko závodění v budoucnu, což si nikdo nepřeje,“ uzavřel Akis.

Třiatřicetiletý Skujinš, týmový parťák Mathiase Vacka z Lidlu-Treku, je jedním z nejpříjemnějších překvapení sezony. Zazářil už druhým místem na italské klasice Strade Bianche a pátou příčkou na olympijských hrách v Paříži. Teď mu (nejspíše) jen těsně unikl cenný bronz z mistrovství světa.