Hlavní obsah

L'Etape chce být součástí renesance silniční cyklistiky v Česku

Tour de France v Česku? O startu nejslavnějšího závodu v tuzemské metropoli se v minulosti šuškalo, ale nikdy na něj nedošlo. Zato už dvakrát se po českých silnicích prohnala lavina cyklistů v rámci L'Etape Czech Republic.

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

Přemek Novák, ředitel projektu L´Etape Czech republic.

Článek

Druhý ročník vyvolal nadšení mezi cyklisty i fanoušky, kterých byly podél trasy tisíce. „Je to festival cyklistiky," říká Přemek Novák, projektový manažer závodu, který na start přilákal během dvou let už téměř pět tisíc cyklistů.

Možnost registrace na třetí ročník L'Etape Czech Republic je v plném proudu. Druhého ročníku během druhého červnového víkendu se zúčastnilo 2244 cyklistů. Uspokojilo vás, jak značka Tour de France táhne?

Ultimátní cíl byl tři tisíce účastníků během tří let. Bylo jasné, že na takové číslo nedosáhneme hned při premiéře, která byla navíc v roce 2021 poznamenána pandemií koronaviru. Tour de France má skvělé jméno, ale značku L'Etape jako takovou ve srovnání s ostatními zeměmi lidé neznali. Jdeme tudíž postupnými kroky. A určitě míříme výše, než byl počet letošních účastníků.

Ublížilo české variantě, že se premiéra odehrála v době koronaviru a druhý ročník krátce po pandemii?

Určitě z hlediska počtu zahraničních účastníků. Měli jsme jen čtyři procenta cyklistů mimo republiku, z čehož navíc dvě procenta připadla na slovenské cyklisty. To je žalostně nízké číslo. Účast na L'Etape potřebuje plánování. Lidé se rozhodují v období na přelomu roku. Tehdy v Česku situace s pandemií nebyla dobrá, což závod z hlediska zahraniční účasti uškodilo. Země organizující L'Etape před covidem měly zahraniční účast v rozmezí patnáct až třicet procent. Věříme, že jsme si vybudovali jméno, což se projeví. Celá série se zvedá a expanduje. Pojede se ve Slovinsku, na Kypru, v Nizozemsku...

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

L´Etape Czech republic 2022.

Už je jasné, že i třetí ročník L'Etape se pojede v Praze a západní části Středočeského kraje. Je ve hře možnost přesunout v budoucnosti závod do jiné lokality?

Vedli jsme velké interní debaty, kde se pojede. Nakonec jsme se rozhodli využít zkušenosti, které máme. Spolupráce s úřady a policí je rovněž nastavená, takže minimálně ještě jeden ročník zůstane ve stejné lokalitě. Pojedeme trasy podobné, nikoliv stejné!

Ve srovnání s prvními dvěma ročníky je možnost registrovat se na trasu krátkou (66 km), střední (106 km) a dlouhou (146 km). Proč jste vytvořili tři trasy?

Dva pelotony čítající tisíc cyklistů je obrovské množství. Jedná se o velkou zátěž z hlediska průjezdnosti. Proto jsme se rozhodli změnit formát. Ale hlavním faktorem je snaha zpřístupnit závod i lidem, kteří s cyklistikou začínají a je pro ně lákavé okusit chuť jízdy na uzavřené trati v soutěžním tempu. Jde o ženy, děti od patnácti let. Silniční cyklistika zažívá v Česku renesanci. Lidé začínají objevovat kouzlo silniční cyklistiky. A L'Etape chce být součástí téhle renesance. Jde o festival cyklistiky od profesionálů až po začátečníky, kteří trasu 66 kilometrů zvládnou.

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

L´Etape Czech republic 2022.

V případě dlouhé trasy jste však sáhli k razantním úpravám ve srovnání s prvními dvěma ročníky. Jaký byl důvod?

Trať bude delší a náročnější. Otevře se i pro majitele licencí elite. Bude potřeba určité výkonnosti, kterou jsme stanovili na schopnost projet okruh průměrem osmadvacet kilometrů v hodině. Bude to takové drsnější pohlazení Tour de France. Ale obecně bude L'Etape přístupnější a otevřenější. Krátkou a střední trasu zvládnou rekreační cyklisté bez problémů. A všichni budou mít jedinečný zážitek, že se svezou po boku hvězd jako je Andy Schleck, Zdeněk Štybar, Ján Svorada...

Před prvním ročníkem bylo velkým tématem startovné, které je pohyblivé podle data registrace a pohybuje se v řádech stovek korun. Změnilo se vnímání veřejnosti v tomto směru?

Výrazně! Před premiérou tady podobně naceněný závod nebyl. Ti, kteří se v druhém ročníku vraceli, už vůbec nespekulovali, protože zažili servis startovní a cílové vesničky na Strahově, zabezpečení a komfort zavřené trati. Viděli, že ten zážitek stojí za určitou investici. Jde skutečně o zážitek na celý život. Většina z nás jezdí pro zdraví a kvůli kondici. Ale jednou za čas si všichni chceme sáhnout na dno, poznat své limity. A není nic lepšího než na trati L'Etape, která skýtá komfort zavřených silnic.

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

L´Etape Czech republic 2022.

Bylo něco, co vás při plánování druhého ročníku překvapilo či zaskočilo?

Organizace eventu podobného rozsahu s sebou nese překvapení vždy, ale nesetkali jsme se naštěstí s ničím, co bychom neuměli řešit. Od prvního ročníku jsme ušli opět velký kus cesty. Je na místě poděkovat celému organizačnímu týmu, všem partnerům, vedení města Prahy, zástupcům Středočeského kraje a spolupracujícím obcím i místním samosprávám.