Hlavní obsah

Královská etapa Czech Tour přilákala tisíce lidí. Dlouhé stráně praskaly ve švech

Famózní, v Česku na cyklistických závodech málo vídanou atmosféru, vytvořili fanoušci v cíli třetí, královské etapy Czech Tour na Dlouhých stráních v Jeseníkách. Na ikonickém kopci v nadmořské výšce 1354 metrů, jen kousek pod horní nádrží největší vodní přečerpávací elektrárny v zemi, se jich tísnilo okolo 1500, další pak lemovali silnice po trati.

Foto: Czech Tour

Fanoušci si závod užili

Článek

Většina z nich tam dorazila na kolech po asfaltových cestách z Loučné nad Desnou nebo z její místní části Koutů, ale také třeba terénem z Vernířovic. Další tam přišli z různých směrů po svých, mnozí i z asi tři kilometry vzdálené Medvědí hory, kam si pomohli lanovkou z Koutů. Trousili se tam od rána. Po poledni, několik hodin před dojezdem závodníků, tam bylo plno.

Na kole se dvěma kamarády dorazil například Libor Šrotíř z Kroměříže. „Vyráželi jsme z Habartic, kde máme chalupu. Jiná volba na tento víkend nebyla. Považoval bych za ostudu sem nahoru nedojet. Kopec je to perfektní. Jedu ho letos potřetí, poprvé na silničce a kouše to úplně jinak. Jsem zvědavý, podívám se na aplikaci v mobilu, o kolik jsem se zlepšil,“ řekl Sportu.cz. Zároveň si pochvaloval atmosféru. „V té komunitě cyklistů, co tu je, cítíte neskutečnou energii. A teď se těším na Hirschiho. Sledoval jsem před léty, jak si skvěle vedl na Tour de France. To je borec,“ zdůraznil Šrotíř.

Foto: Petr Marek

Většina fanoušků dorazila na Dlouhé stráně na kolech.

Až z Nového Strašecí u Rakovníka dorazili do Jeseníků Průšovi. „Manžel ve čtvrtek vymyslel, že si uděláme výlet na Moravu, tak jsme tady. Spíme v Krásném u Šumperka, odkud jsme dojeli autem do Koutů. Kvůli dětem jsme se vyvezli lanovkou a pak pěšky. Už se těšíme, jak budeme fandit,“ uvedla Jitka Průšová. „Parádní závod. Takové klání by u nás mohlo být dvakrát třikrát do roka,“ dodal Karel Průša.

„Leo König to dělá velice dobře, Czech Tour jde rok od roku nahoru. Na světové úrovni máme závodníků docela dost, takže z tohoto pohledu takový podnik u nás dlouho chyběl. Doufám, že za dva tři roky to dostanou minimálně o level dál a přijede ještě více elitních cyklistů. Ten momentálně jednoznačně nejlepší na světě, Slovinec Tadej Pogačar, už tu ale před pár lety byl,“ přidal svůj pohled Jarda Horáček, jenž na Dlouhé stráně přijel na kole z Šumperka. „Žádný problém. Znám to tady, pracuji na horách, takže jsem dobře věděl, co mě čekalo. Po cestě jsme si dali pivko a jsme tu,“ dodal.

Vítěznému Britovi Thomasi Gloagovi z týmu Visma fanoušci, co na Dlouhé stráně dorazili, nadšeně aplaudovali. Ještě větší ovace však připravili v cíli druhému, hvězdnému Švýcarovi Marcovi Hirschimu, který nahoru přijel ve žlutém dresu pro vedoucího závodníka a ten si i udržel pro nedělní závěrečnou etapu.

Skvělou kulisu si ale neužili jen elitní cyklisté, ale i čeští závodníci. Čtrnáctikilometrové stoupání jim ovšem „chutnalo“ různě. První z nich byl nahoře Martin Voltr ze slovenského celku Pierre Baguette, který dojel devatenáctý. „Je to dlouhé, strašně těžké. Naštěstí to bylo do tempa, já si jel to svoje, a tak to celkem šlo. Špici jsem sice neviděl, ale jsem spokojen,“ prohlásil v cíli.

V pohodě, byť není vrchař, byl i olomoucký rodák Pavel Bittner z nizozemského týmu Dsm-firmenich. „Bylo to dobré. S kluky jsme nahoru pokecali. Měli jsme docela hezkou českou skupinku, takže docela příjemné, určitě lepší než v minulosti, kdy jsem se tady občas nahoru protrápil. Kopec je ale náročný, určitě jeden z nejtěžších v Česku,“ pověděl.

Foto: Petr Marek

Dlouhé stráně plné fanoušků

Úplně v jiném rozpoložení byl další rodilý Olomoučan Jakub Otruba z týmu ATT. „Jsem totálně z formy. Nevím proč. Všechno jsem dělal jako vždycky, ale něco je špatně. Je mi to moc líto. Už kvůli fanouškům, kteří přišli v takovém počtu, a také kvůli rodině, příbuzným, které tady mám. Chtěl jsem se ukázat lépe, ale bohužel,“ smutnil Otruba.

Po lepším umístění toužil i v cíli 28. Michael Boroš, lídr týmu Elkov - Kasper. „Jel jsem od spodu doraz. Když začali ti nejlepší závodit, nedokázal jsem na to reagoval a držel jsem si své tempo. Samozřejmě, rád bych byl výš. Kluci, kteří jsou však letos tady, mají úplně jinou úroveň. Máme to s nimi těžké,“ přiznal Boroš.

Stejně jako ostatní si ale pochvaloval atmosféru, která na Dlouhých stráních panovala. „Závod má úroveň a tomu odpovídal. Fakt super,“ podotkl. „Na Česko neskutečná paráda. A obsazení je tady neskutečně kvalitní. Czech Tour jde správným směrem a může se posouvat dál,“ mínil zase Otruba. „Je to tady boží. Od začátku závodu je všude plno lidí. Užívám si to a už se těším na zítra do Šternberka. Tam to bývá vůbec nejlepší. Dnes byl na kopci taťka, zítra uvidím mamku a ségru,“ přidal se s chválou Bittner.

Související témata: