Hlavní obsah

Kopecký byl na ME v silničním závodě do 23 let desátý

Český cyklista Matyáš Kopecký obsadil na mistrovství Evropy v Belgii desáté místo v silničním závodě mužů do 23 let. Mezi ženami stejné věkové kategorie byla Barbora Němcová šestadvacátá. Evropskými šampiony se stali Nizozemec Huub Artz a jeho krajanka Sofie van Rooijenová.

Foto: Bradley Collyer, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Peloton v mužské třiadvacítce absolvoval trasu dlouhou 162 kilometrů. Jednadvacetiletý Kopecký vyhrál spurt pětičlenné skupiny o desáté místo. Artz slavil titul jako nejsilnější z vedoucí čtrnáctičlenné skupiny, v níž byl i Kopecký, ale poté, co se roztrhala, měl na Nizozemce v cíli ztrátu dvě a čtvrt minuty. První třicítku uzavřel Matyáš Fiala.

„Od startu jsem se cítil dobře a věděl jsem, že se závod bude rozhodovat na kostkách. Kluci mě tam drželi dobře vpředu až na první kostky a pak jsme odjeli. Pro mě to byla skvělá situace, ale udělal jsem chybu, když odjeli tři kluci, kteří to vydrželi až do cíle. Pak jsem musel hrát trochu poker a dokončil jsem na desátém místě. Chtěl jsem víc, ale i takhle se učíme,“ uvedl Kopecký pro svazový web.

Mladé cyklistky absolvovaly závod dlouhý 101 km. O medailistkách rozhodl závěrečný spurt, po němž slavila Van Rooijenová. Němcová i Nela Slaníková, která byla v úniku dne a nakonec skončila jednatřicátá, dojely ve stejném čase jako šampionka. Smůlu měla Julia Kopecký, jejíž šance zhatil pád přibližně 10 km před cílem, do něhož se přimotala i Kristýna Burlová.

„S Nelčou jsme měly za úkol nenechat ujet žádný únik nebo se do něj aspoň dostat. To se Nelče povedlo a 60 kilometrů jela v úniku s Dánkou. Posledních 25 kilometrů, kdy už byla dojeta, to začalo vypadat na spurt. Cíl byl jasný, dovézt na co nejlepší pozici Kiki Burlovou. Jenže deset kilometrů před cílem došlo k velkému pádu, kde byla jak Kiki, tak i Julča. Tak jsme se pak snažily zajet co nejlepší výsledek my. Bohužel, já na spurty úplně nejsem, takže jsem s 26. místem docela spokojená,“ řekla Němcová.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Heusden-Zolderu (Belgie) - závod s hromadným startem:
Muži do 23 let (162 km):
1. Artz (Niz.) 3:22:33
2. Behrens (Něm.) stejný čas
3. Lozouet (Fr.) -10
...
10. M. Kopecký -2:15
30. Fiala -2:48
73. Vysočan -2:55
87. Mráz -3:08
J. Bittner, Rubeš (všichni ČR) oba nedokončili.
Ženy do 23 let (101,4 km):
1. Van Rooijenová 2:26:21
2. Sourenová (obě Niz.)
3. Gasparriniová (It.)
...
26. Němcová
31. Slaníková všechny stejný čas
68. Burlová -1:42
J. Kopecký (všechny ČR) nedokončila
Související témata: