Hlavní obsah

Rána pro Pogačarovu partnerku, do Paříže nejede. Nemám slov, reaguje znechucený přítel

Nominace Slovinského svazu cyklistiky na blížící se olympijské hry v Paříži vzbudila velké vášně. Celkem pochopitelně. Ve dvoučlenném ženském výběru totiž chybí úřadující národní mistryně Urška Žigartová, přítelkyně fenomenálního Tadeje Pogačara. Oba závodníci nad výběrem jen kroutí hlavou. „Není jednoduché to přijmout,“ napsala na svém instagramovém profilu 27letá jezdkyně.

Foto: Profimedia.cz

Slovinská cyklistka Urška Žigartová při ženském Giru d’Italia

Článek

Rodačka ze slovinského města Slovenska Bistrica je čtyřnásobnou mistryní republiky v časovce. Letos v červnu v konkurenci dalších pouhých tří závodnic triumfovala s náskokem čtyř a půl minuty. A o tři dny později drtivě ovládla i hromadný závod, soupeřkám nadělila propastných jedenáct minut!

Ve světovém žebříčku UCI je nejlépe postavenou slovinskou závodnicí na 113. místě, měla zájem se poprvé v kariéře představit na olympiádě, jenže má smůlu. Tamní svaz se místo ní rozhodl do Paříže vyslat 35letou Eugenii Bujakovou (138. v žebříčku) a 38letou Uršku Pintarovou (232. v žebříčku).

Žigartové, která aktuálně startuje na ženské verzi italského Gira, se nominace samozřejmě nelíbila. „Je mnoho věcí, které bych mohla napsat, ale raději píšu svůj příběh se vztyčenou hlavou. Není nejjednodušší to přijmout, ale některé bitvy jsou ztraceny dříve, než vůbec začnou. Hodně štěstí všem, kterým se splnily sny,“ napsala do svého příběhu na Instagramu.

Tvrzením o předem prohrané bitvě pravděpodobně poukazuje na do očí bijící klientelismus ve slovinském cyklistickém svazu. Nominaci na olympiádu totiž tvořil Gorazd Penko, který je jinak sportovním ředitelem v týmu BTC City Lublaň, za nějž jezdí právě Pintarová.

Žigartové se veřejně zastal i slavný partner Tadej Pogačar. „Jsem znechucený. Dvojnásobná mistryně republiky a nejlepší slovinská cyklistka ve World Tour nebyla vybrána do týmu pro olympijské hry. Nemám slov,“ vyťukal aktuální držitel žlutého trikotu na Tour de France.

Slovinský svaz se k situaci zatím nevyjádřil, uvedl však, že připravuje prohlášení. Překvapením v nominaci byla i absence zkušeného Primože Rogliče v kategorii mužů. Jisté už je, že nebude obhajovat olympijské zlato v časovce, kde místo něj bude startovat Jan Tratnik.

Na závod s hromadným startem jsou vedle Pogačara a Tratnika aktuálně vybráni Matej Mohorič s Lukou Mezgecem. V tomto případě je však ještě možné, že se čtyřčlenná nominace změní podle toho, jak se 34letý Roglič bude cítit po konci Tour de France, kde momentálně drží čtvrté místo v celkovém pořadí.