Hlavní obsah

Konečně! Český talent se dočkal prvního profesionálního vítězství

Aktualizováno

Největší úspěch kariéry pro českou cyklistickou naději. Talentovaný sprinter Pavel Bittner ovládl hromadný dojezd ve Španělsku v první etapě závodu druhé nejvyšší kategorie Kolem Burgosu. Jednadvacetiletý olomoucký rodák tak zapsal první vítězství mezi profesionály. „Je to úžasné,“ radoval se v cíli jezdec nizozemského týmu Dsm-firmenich, jenž navíc v úterý oblékne fialový trikot pro lídra celkového pořadí.

Foto: Jan Brychta/Czech Tour

Pavel Bittner v zeleném trikotu během závodu Czech Tour

Článek

Úvodní 168kilometrová etapa ve španělské výhni směřovala k hromadnému spurtu. Bittner měl připravenou výbornou pozici. „Týmoví kolegové mě dovezli dva kilometry před cílem na poslední kruháč. Musel jsem zůstal trpělivý,“ líčil český cyklista.

Jako mazák si našel zadní kolo zkušeného Itala Giacoma Nizzola a vyvezl se za ním. „Šel jsem do toho naplno a naštěstí jsem byl ten nejrychlejší,“ usmíval se Bittner. Bývalého evropského šampiona Nizzola porazil, za sebou nechal například i vítěze pěti etap na Tour de France Australana Caleba Ewana.

Bittner se tak dočkal prvního profesionálního vítězství necelé dva týdny poté, co útočil na výhru v první etapě Czech Tour. Tam byl druhý, stejně jako letos na belgické klasice Grand Prix Criquielion nebo v etapě závodu Kolem Norska. „Druhých míst už jsem měl dost, ale tým mi pořád dodával sebevědomí. Patří mu velký dík. Teď už jsem si věřil, že to opravdu může vyjít,“ vykládal.

Závodu Kolem Burgosu, který se jede do pátku, se účastní elitní stáje světa včetně známých jmen jako Damiano Caruso, Rafal Majka, Cian Uijtdebroeks nebo Sepp Kuss. Američana, jenž má už od 17. srpna obhajovat celkové vítězství na španělské Vueltě, však během úvodní etapy potkaly hned dva pády. Vrchař týmu Visma-Lease a Bike přesto dojel v hlavním balíku ve stejném čase jako jediný český zástupce Bittner.

Související témata: