Hlavní obsah

Psychické trauma. Bikerka Holubová vynechá MS po kauze s olympijskou nominací

Talentovaná bikerka Adéla Holubová, která reprezentovala Česko na olympijských hrách v Paříži, se nezúčastní nadcházejícího mistrovství světa v Andoře. Na vině jsou zdravotní problémy, a to především ve spojení s náročným obdobím, které má za sebou. Jak uvedl v tiskové zprávě svazu reprezentační trenér Viktor Zapletal, má Holubová, jíž bude v úterý 22 let, psychické potíže.

Foto: pro Sport.cz J. Němec (mtbs.cz)

Ilustrační foto

Článek

„V případě Adély není její zdravotní stav optimální. Ovšem mnohem horší je psychické trauma, které prodělala po šikanující kampani některých jedinců a části veřejnosti v rámci nejrůznějších ataků a především bezbřehých, častokrát anonymních internetových diskusí, kvůli nominaci na olympiádu. Pro český tým je to velká ztráta. Adéla patřila k našim medailovým nadějím jak v cross country, tak v short tracku,“ vysvětlil Zapletal.

Nominace na vrchol sezony v podobě olympijských her v Paříži, kde měly české bikerky na startu jedno místo, vygradovala v kauzu, o níž nakonec rozhodovala pouhé dva dny před závodem ve francouzské metropoli Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

S finální podobou a především okolnostmi nominace se nemohla smířit zkušená Jitka Čábelická. Čtyřiatřicetiletá závodnice byla delší čas považována za vcelku jasnou kandidátku na cestu do Paříže. Dlouhodobá domácí jednička si navíc v červenci vyjela v Harrachově již šestý domácí titul.

Kvůli přípravě na olympijské hry však mistrovství republiky vynechala Holubová, která získala účastnické místo pro Paříž díky vítězství v červnovém závodě Českého poháru v Bedřichově. Ten Čábelická po technických problémech nedokončila. Cyklistický svaz pak záhy obvinila z podrazu, protože podle ní nedodržel nominační kritéria, která nastavil loni v listopadu.

Podle vysvětlení svazu trenérská rada navrhla nominaci s přihlédnutím ke všem nominačním kritériím a na základě porovnání vzájemné výkonnosti obou jezdkyň ukázala na Holubovou.

Po podnětech k Českému olympijskému výboru, kontrolní komisi ČSC a mezinárodní federaci UCI se Čábelická obrátila na sportovní arbitráž s požadavkem na změnu nominace. Panel žalobců pak jen několik hodin před slavnostním zahájením her v Paříži její žalobu zamítl.

Holubová, která byla jednou z nejmladších žen na startu, byla při olympijské premiéře klasifikována se ztrátou dvou kol na 31. místě. Za sebou nechala jen pět soupeřek.

Čábelická naopak nyní ve Vallnordu nechybí a bude hájit české barvy jako jediná mezi ženskou elitou.

MS na horských kolech v Andoře

Na MS v Andoře pojede 21 českých bikerů.

Pyrenejské středisko Vallnord v Andoře bude od úterý do neděle dějištěm mistrovství světa v závodech na horských kolech. Do soutěží v cross country, short tracku, ve sjezdu a na elektrokolech zasáhne 21 českých reprezentantů v kategoriích elite, do 23 let a juniorů. V olympijském cross country vyhlížejí Češi marně medaili od roku 2020, kdy v Leogangu vyjela bronz mezi juniorkami Aneta Novotná. Reprezentační trenér Viktor Zapletal věří, že čekání na cenný kov by mohlo skončit.

„Jako tým můžeme mít poměrně vysoké ambice. V této sezoně čeští závodníci vybojovali řadu úspěchů. Jan Zatloukal je akademickým mistrem světa, junior Kryštof Bažant si dojel pro senzační stříbro na mistrovství Evropy, junioři David Friedel a Amálie Gottwaldová získali pódiová umístění v závodě juniorské světové série,“ uvedl Zapletal v tiskové zprávě svazu.

Zároveň ale připustil, že medaile z MS visí hodně vysoko. „Jakékoliv umístění v top 10 můžeme brát jako vynikající a nadstandardní. Z nominovaných se pódiovému umístění asi nejvíc blíží dvojice juniorů: prvoročák Kryštof Bažant i David Friedel, kteří oba patří k favoritům. Další českou nadějí na kvalitní umístění je dvojice třiadvacítkářů – Jan Sáska a Jan Zatloukal,“ jmenoval Zapletal největší naděje.

Výrazně skromnější bude zastoupení českých barev mezi elitou. V závodě mužů bude na startu pouze Ondřej Cink, mezi ženami rovněž velmi zkušená Jitka Čábelická. Pro třiatřicetiletého Cinka půjde o návrat na oblíbenou trať. Když se MS konalo před devíti lety ve Vallnordu poprvé, vybojoval bronz, který je pro něho největším dosavadním úspěchem v terénu. A velké ambice má i letos.

„Dřív se mi tam hodně dařilo. I když poslední dva roky mi to tak dobře nevyšlo, mistrovství světa je určitě velký cíl,“ vyhlížel Cink šampionát na prahu sezony.

„Určitě se bude prát o kvalitní umístění. Je to jeho oblíbená destinace, už tady medaili na mistrovství světa vybojoval, další má ze závodu Světového poháru. Do Andorry vyrazil s velkým předstihem, trénuje tady už dlouho a přípravě na závod dává do slova a do písmene vše,“ doplnil Zapletal.

Trenéra mrzí, že na poslední chvíli přišel o dvě české naděje v kategorii žen do 23 let. Z nominace vypadly ze zdravotních důvodů olympionička Adéla Holubová a Patricie Srnská, dvě největší opory v dané věkové kategorii. „Pro český tým je absence obou dívek velká ztráta. Adéla patřila k našim medailovým nadějím jak v cross country, tak v short tracku, v případě Patricie – dvojnásobné akademické mistryně světa – byla reálná šance na umístění v první osmičce. Obě by navíc byly základem ženské části štafety,“ podotkl Zapletal.

Loni ve skotském Tweed Valley získal první titul v cross country Brit Thomas Pidcock, mezi ženami slavila popáté v kariéře Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, letošní olympijští šampioni z Paříže.

Šampionát začne úterními kvalifikacemi v short tracku, první z celkem 17 medailových sad budou ve hře ve středu při závodech na elektrokolech a ve smíšené štafetě cross country. Závody elitních kategorií v cross country přijdou na řadu na závěr programu v neděli.