Hlavní obsah

Formu jsem vyšperkoval a snad budu vidět, věří český talent před velkou premiérou

Ani na třetí Grand Tour sezony nebude ve startovní listině chybět česká vlaječka. Poprvé se na třítýdenním etapovém závodě představí Mathias Vacek. „Je to něco jako splněný sen. Jsem nadšený a zvědavý, co mě čeká,“ prohlásil 22letý talentovaný závodník těsně před startem španělské Vuelty, která začíná už dnes večer v portugalském Lisabonu.

Foto: Profimedia.cz

Mathias Vacek při olympijských hrách v Paříži

Článek

Premiérovou účast na olympijských hrách zvládl výborně, když v časovce i silničním závodě skončil v elitní patnáctce. Teď by na ni rád Vacek navázal i na Vueltě. „Sebevědomí jsem měl už před Paříží a olympiáda dopadla skvěle. Věřím si i teď. Tvrdě jsem makal a nyní chci prodat formu. Snad se veškerá dřina ukáže v závodě a budu vidět co nejvíce,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu Sportegy, která jezdce týmu Lidl-Trek zastupuje.

Letošní Vuelta, na které se představí i další český mladík Pavel Bittner, má na celkem 3265 kilometrech opravdu bláznivý profil s osmi horskými etapami a pouze jedinou čistě sprinterskou. „Určitě to bude náročné, ale nebojím se toho. Měli jsme třítýdenní vysokohorské soustředění v Andoře, kde jsme najezdili opravdu hodně výškových metrů,“ líčil.

Berounský rodák však bude vyhlížet zejména zvlněné etapy s klasikářským profilem. „Budu se soustředit na ně, a taky na nějaké úniky,“ prozradil. Velkou šanci na dobrý výsledek ale vidí hned v úvodní individuální časovce, které budou na programu celkem dvě. „Na ty se těším, chci zabojovat o nejvyšší příčky,“ nastínil Vacek.

Rád by překvapil i v nějakém z hromadných dojezdů. „Nemáme na Vueltě sprintera, takže když budu v závěru vepředu, tak se pojede na mě. Jsem i trochu nervózní, protože tým má velká očekávání,“ poznamenal. Uvědomuje si však, že ho rovněž čeká spousta práce pro kolegy, a především pro dánského lídra Mattiase Skjelmoseho. „Počítám s tím, že pojedu jako jeden z hlavních domestiků,“ vysvětloval.

Jelikož v kariéře zatím absolvoval jako nejdelší závod „jen“ devítidenní Tour de l'Avenir pro jezdce do 23 let, bude si muset zvykat i na taktickou stránku 21etapové Grand Tour. „Je to pro mě novinka, a tak jsem hodně času strávil s trenérem. Cyklista musí být připravený na to, že tým po něm bude chtít konkrétní práci,“ popisoval Vacek.

„Taktika se dělá před každou etapou i proto, že se někteří jezdci nemusí cítit každý den stoprocentně, takže je třeba reagovat a třeba si odpočinout. Je důležité být i konzistentní a nedělat blbosti. Naopak dodržovat všechny detaily, aby se případné chyby neprojevily v dalších etapách,“ líčil.

Věří ovšem, že na premiéru je dobře připraven. „Myslím, že jsem formu vyšperkoval. Teď jen potřebuju maximálně prodat ty měsíce dřiny, které k Vueltě směřovaly,“ dodal Vacek.