Hlavní obsah

Fergusonová získala druhý titul. Nejlepší český výsledek patří Hezinové

Aktualizováno

Britka Cat Fergusonová vyhrála na cyklistickém mistrovství světa v Curychu po časovce i dnešní silniční závod juniorek. Mezi juniory se novým šampionem stal Ital Lorenzo Mark Finn. Největší favorit a obhájce prvenství Albert Philipsen z Dánska měl v deštivém závodě pád a do cíle nedojel. O nejlepší český výsledek se postarala Daniela Hezinová, jež obsadila 15. místo. Z pětice ambiciózních juniorů do cíle nedojel i kvůli hromadnému pádu v úvodu nikdo.

Foto: Profimedia.cz

Cat Fergusonová slaví na mistrovství světa druhé prvenství.

Článek

Za Fergusonovou skončila druhá Španělka Paula Ostizová, třetí byla Viktória Chladoňová. Stříbrná závodnice z úterní časovky se bronzem postarala o první medaili pro Slovensko v silničním závodě juniorek. Právě ona se zhruba 20 kilometrů před cílem postarala v posledním dlouhém stoupání aktivitou o to, že v závěrečném spurtu už pak byly na stupně vítězů jen tři adeptky. Jen chvilku předtím vypadla ze hry o medaile Hezinová, jež nakonec dojela do cíle se ztrátou dvou a půl minuty.

„Od začátku to bylo hodně rychlé a také hektické, bylo tam dost pádů. Když se to dělilo do kopce, byla jsem v první osmičce, ale přede mnou spadla Němka a odpojila mě. Snažila jsem se to dojet se Švýcarkou, nechala jsem tam vše. Sjely jsme to před prudkým kopcem, kde přišel rozhodující nástup, a bohužel mi už chyběly síly,“ citoval Hezinovou Český svaz cyklistiky.

V závěru závodu na 74 kilometrů vedoucí trojice hodně taktizovala a zpomalila. Dokonce natolik, že se k ní výrazně přiblížila Nizozemka Megan Arensová. Osmnáctiletá Fergusonová se pak ale opřela do pedálů, získala náskok a cílem projela s rukama nad hlavou.

„Měly jsme v posledních kilometrech velký náskok, ale pak se v závěru hodně taktizovalo. Když jsem zahlédla Megan, už jsem musela začít spurtovat, trošku jsem se bála, aby nás nedojela. Je to naprosto neuvěřitelné a jsem moc ráda, že se mi to po loňském stříbru povedlo, moc jsem po tom toužila,“ uvedla Britka v rozhovoru pro Mezinárodní cyklistickou federaci (UCI).

Závod juniorů na 127,2 km poznamenal už po zhruba 15 kilometrech hromadný pád, do něhož se zapletl téměř celý český tým. Následovaly i další kolize a u každého z pětice jezdců Adam Bittman, Adam Pešek, Jiří Rejžek, Pavel Šumpík a Štěpán Zahálka se nakonec ve výsledkové listině objevila zkratka DNF znamenající odstoupení.

„Od začátku to byl hodně rychlý závod, klouzalo to. V pádu zůstali čtyři naši kluci zrovna ve chvíli, kdy Dánové jeli rychlé tempo. Po nějakých pěti kilometrech spadl i pátý náš závodník. Nechci hovořit o nějaké smůle, byla tam řada favoritů. Prostě se to stalo,“ řekl trenér Petr Kaltofen.

Bez cizího zavinění pak upadl ve sjezdu v závěrečném kole také jasný favorit na zlato Philipsen. V levotočivé zatáčce skončil zhruba 23 km před cílem na zemi nedlouho poté, co se mu nástupem podařilo roztrhat vedoucí skupinu. S bolestivou grimasou zůstal ležet na zádech a do sedla už se nevrátil.

V tu chvíli zůstal v čele osamocený sedmnáctiletý Finn, tempo udržel a závod vyhrál s dvouminutovým náskokem před Britem Sebastianem Grindleym. Stal se prvním italským vítězem od roku 2007, kdy slavil dosud poslední úspěšnou obhajobu Diego Ulissi.

„Abych se přiznal, nemám déšť rád. Raději mám 35 stupňů a slunce. Ale dnešek byl perfektní,“ řekl Finn. „Měl jsem možná nejlepší nohy, co jsem kdy měl. Když pak za mnou Albert upadl, jen jsem si přál, aby byl v pohodě. Ale najednou jsem byl sám a věděl jsem, že už to mám v kapse, protože jsem se cítil skvěle,“ dodal.

Grindley se stal vůbec prvním britským medailistou v silničním závodě. Třetí skončil o další minutu zpět Senna Remijn z Nizozemska.

MS v silniční cyklistice v Curychu

Závod s hromadným startem:

Junioři (127,2 km):

1. Finn (It.) 2:57:05, 2. Grindley (Brit.) -2:05, 3. Remijn (Niz.) -3:06, …Šumpík, Piták, Pešek, Bittman, Š. Zahálka (všichni ČR) všichni nedokončili.

Juniorky (73,6 km):

1. Fergusonová (Brit.) 1:54:48, 2. Ostizová (Šp.), 3. Chladoňová (SR) obě stejný čas, …15. Hezinová -2:25, 63. Dubcová -7:45, 77. N. Kaňkovská -10:08, 90. Douděrová (všechny ČR) -13:04.

Související témata:
Mistrovství světa v silniční cyklistice