Hlavní obsah

Dvojnásobný mistr světa Alaphilippe mění stáj

Dvojnásobný mistr světa v silničním závodu Julian Alaphilippe bude jezdit za druhodivizní tým Tudor Pro Cycling, kde působí i český jezdec Petr Kelemen. Dnes to švýcarská stáj oznámila v tiskové zprávě. Hvězdný francouzský cyklista po sezoně odejde z belgického týmu Soudal Quick-Step, kde strávil celou profesionální kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Julian Alaphilippe bude jezdit za druhodivizní tým Tudor Pro Cycling.

Článek

„Po více než deseti letech v jednom týmu nastal čas na změnu,“ poznamenal Alaphilippe. Jeho postavení v současné stáji se v posledních letech výrazně zhoršilo. Měl spory se šéfem Patrickem Lefevrem, který ho v nedávné době opakovaně veřejně kritizoval. Vyčítal mu, že za jeho špatné výkony v posledních sezonách mohou časté večírky a příliš mnoho alkoholu. Rovněž tvrdil, že na něj má špatný vliv jeho manželka.

Tudor vznikl v roce 2018 a od loňského roku má licenci UCI Pro Team. „Od začátku se mi líbil projekt týmu. Viděl jsem, jak se rozvíjel a také znám některé jezdce a personál,“ uvedl Alaphilippe, jenž získal světové tituly v letech 2020 a 2021.

Od přestupu si slibuje nový impulz pro svou kariéru. „Je to poprvé, co budu jezdit za jiný tým, a myslím, že je dobré po tolika letech změnit prostředí. Chci plnit svou roli lídra, pomáhat mladíkům, i když sám ještě nejsem tak starý,“ dodal s úsměvem.

Majitelem týmu Tudor je někdejší úspěšný švýcarský cyklista Fabian Cancellara, dvojnásobný olympijský šampion v časovce z let 2008 a 2016.

Související témata: