Hlavní obsah

Dunbar senzačním výkonem vypálil favoritům rybník! Roglič si pojistil červený trikot

Aktualizováno

Největší favorité na celkové pořadí v královské etapě španělské Vuelty ostrouhali. Rybník jim vypálil Eddie Dunbar, který nastoupil 4,5 kilometru před finišem na kopci Picón Blanco. Irský cyklista heroickým výkonem udržel největší hvězdy za sebou a zapsal druhé vítězství v letošním ročníku. Druhý dojel domácí jezdec Enric Mas, třetím místem si pojistil červený trikot Slovinec Primož Roglič, jenž přišel o tři stájové kolegy. Poslední Grand Tour sezony končí zítra časovkou v Madridu.

Foto: Profimedia.cz

Irský cyklista Eddie Dunbar z týmu Jayco AlUla na archivním snímku

Článek

V našlapané 20. etapě se do úniku vydali především závodníci s cílem zabojovat o puntíkatý trikot. Na programu totiž bylo hned sedm hodnocených stoupání. O cenný dres si to nakonec rozdali dosavadní držitel Španěl Marc Soler s Australanem Jayem Vinem, týmovým kolegou z UAE Emirates.

Před závěrečnými dvěma kopci první kategorie měli oba jezdci na kontě stejný počet 76 bodů, hlavní skupina už je však docvakla a Soler neudržel kontakt, zatímco Vine si dojel pro potřebné dva body a uzmul puntíky pro sebe.

O vítězství však tentokrát únik nebojoval. Už 30 kilometrů před cílem zaútočil další zástupce UAE Francouz Pavel Sivakov. Ve finálním prudkém stoupání na Picón Blanco se však začalo závodit.

S elitními jezdci na celkové pořadí se stále držel Eddie Dunbar. A pošetřil dostatek energie. „Skvěle jsem si rozvrhl síly. Cítil jsem se dobře, tak jsem za to vzal,“ líčil. Rychle se dotáhl k Sivakovovi, jemuž posléze odskočil, zatímco největší favorité střídali nástupy a chvílemi taktizovali.

Až půl kilometru před cílem zaútočil Mikel Landa, přes něhož se přeřítili Mas s Rogličem. Na Dunbara už ovšem neměli, chybělo jim sedm vteřin. „Tohle je hodně sladké vítězství. Vždycky jsem si přál vyhrát horskou etapu. Když se to navíc povedlo ze skupiny jezdců na celkové pořadí… Jsem ohromně šťastný,“ radoval se 28letý Ir, jenž ovládl i 11. etapu, to však bylo z klasického úniku.

Roglič si soupeře hlídal a dojel třetí. Nerozhodilo ho ani to, že etapu nedokončili hned tři jeho týmoví kolegové! Z pelotonu si brzy vystoupil i klíčový domestik Aleksandr Vlasov. Spekuluje se totiž, že cyklisté německé stáje RedBull Bora-hansgrohe se otrávili jídlem. Zkušený Slovinec se ovšem dle všeho těmto problémům vyhnul a před závěrečnou časovkou vede o 2:05 před Benem O'Connorem.

Bitva o pódium se však ještě zdramatizovala. Australan opět relativně brzy ztratil kontakt, díky práci týmového kolegy Rakušana Felixe Galla se mu ale povedlo limitovat ztráty. „Patří mu velký dík. Jsem spokojený, ale ještě je potřeba zajet dobrou časovku, abych udržel pódium,“ uvědomoval si O'Connor. Aktuálně se drží o devět sekund před třetím Masem a o 58 vteřin před čtvrtým Ekvádorcem Richardem Carapazem.

V neděli už je na programu jen 25 kilometrů dlouhá rovinatá časovka v Madridu. Do okruhu favoritů se řadí i český mladík Mathias Vacek, jenž královskou etapu dokončil s mankem 28 minut na 91. místě. Druhý z českých zástupců Pavel Bittner ztratil o pět a půl minuty více a obsadil 125. příčku.

Cyklistický závod Vuelta - 20. etapa (Villarcayo - Picón Blanco, 172 km):

1. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) 4:38:37

2. Mas (Šp./Movistar) -7

3. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -10

4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -12

5. Berrade (Šp./Kern Pharma)

6. O'Connor (Austr./Decathlon- AG2R-La Mondiale) oba -14.

Průběžné pořadí:

1. Roglič 81:22:19

2. O'Connor -2:02

3. Mas -2:11

4. Carapaz -3:00

5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -4:48

6. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) -5:18

Související témata: